Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изминала е само седмица от сагата „ЧЕЗ“, тази сага тепърва предстои, но това е най-значимото изпитание пред кабинета „Борисов 3“, каза в предаването "Неделя 150" на БНР Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". Според нея има ескалация на обществените настроения и не може да се отрече отговорността на правителството за това.

"Тогава, когато има твърде непоследователни действия от страна на правителството, обществените подозрения рязко нарастват. Фактите са крайни, но догадките са безкрайни и ние сме свидетели една седмица наистина на всевъзможни сценарии, които бяха лансирани в публичното пространство от различни говорители.

Факт е, че общественото недоверие ескалира.

Трябва да си даваме сметка, че тогава, когато в обществото има страхове, когато има напрежение и неяснота, винаги има едно желание за по-голяма роля от страна на държавата и на нейните институции. Тук обаче е и разграничението - дали става дума за национализация, за придобиване на активите или става дума за една по-силна регулаторна роля от страна на държавата, за повече контрол."

Това, според Димитрова е втора линия, която не бива да се подценява в очакване на развръзката на случая. Държавата има много възможности да има силни позиции, без това непременно да означава национализация, заяви тя:

По какъв начин държавата ще влезе в правомощията си – дали с излизане от тази институционална безпомощност, с по-сериозна роля на регулаторните органи или пък с усещането, че създава извънредно законодателство само за тази сделка.“

От развитието на политическия процес оттук нататък зависи препозиционирането на политическите играчи, отбеляза Боряна Димитрова:

"Преминаването от чисто икономическите измерения на сделката към политическо препозициониране, преформатиране, което виждаме и в момента, е другият важен урок, който трябва да бъде научен: че икономическите залози много бързо могат да прераснат в политически, което допълнително да внесе ерозия в настоящата картина." 

Относно поуките за ГЕРБ от ситуацията около сделката за ЧЕЗ социологът поясни, че сред големите проблеми на ГЕРБ вече трети мандат е подценяването на институционалната сила, както и разбирането, че обществените нагласи не са просто рейтинги:

"Едно от най-силните усещания за дефицит и проблем в българското общество, това е да си наясно, че ако има едно и също действие, то ще има равно противодействие от страна на институциите, независимо кой е - равенство пред закона, върховенство на закона, контролни механизми. Това е нещо, което ми се струва, че е изключително важно. Тук възникват и един от основните подозрения за слабост на българската държава, за това, че да, законодателство има, но има редица пропуски и в много случаи управлението оставя усещане за институционална безпомощност за сметка на хиперактивност в личен план."

Ключови думи

Коментари

"Гинка"

Битката е между Топенерджи /Мултигруп/ и Химимпорт /ТИМ/.

ТИМ

ТИМ за първи път излиза на публичната сцена. Ясно е, че и Техноимпекс, и Каолин са дребни залъгалки на техния фон. Зад Гинка стои ТИМ. Личи си както по консултантите, които ползва, така и по изпълнителния и директор, който е бил в ЧЕЗ. Съакционери в ЧЕЗ пък са ЦКБ и ПОК Съгласие, които са структури на ТИМ. За това, кои са ТИМ, може да потърсите в Гугъл "Империята ТИМ", но не подминавайте https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2003/01/18/219466_vuzhodut_na_tim/ https://offnews.bg/razsledvane/kakvo-pritezhava-imperiata-tim-169835.html „Централна кооперативна банка (ЦКБ) е придобила 9,9% от капитала на ЧЕЗ Електро България АД с дата на сетълмент 29 ноември 2012 г. Сетълментът (прехвърлянето на собствеността) отнема 2 дни, като сделката е от 27 ноември 2012 г. Продавач е Уникредит Булбанк, а ЦКБ беше посредник по приватизацията на 33% от ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Разпределение.“ - https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/ckb-e-pridobila-99-ot-chez-elektro-bylgariia-143712/ Основни акционери в ЧЕЗ освен Чехия са ЦКБ и ПОК Съгласие. - https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/koi-sa-sobstvenicite-na-chez-i-energo-pro-147941/ Пенсионноосигурителна компания “Съгласие” АД е учредена и вписана в Търговския регистър на 9 май 1995 г. От основаването си до 1999 г. компанията работи само в сферата на допълнителното доброволно пенсионно осигуряване, като управлява доброволен пенсионен фонд „Съгласие”. … Основни акционери са „Химимпорт” АД и „Финанс консултинг” ЕАД - http://www.assoc.pension.bg/public/19 @fbg_almanah_bg_1.pdf

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.