Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Около 600 компютъра, използвани за "добив" на биткойни и други виртуални валути, са били откраднати от информационни центрове в Исландия, предаде Асошиейтед прес. Полицията казва, че това е най-голямата серия кражби в историята на островната страна.

Във връзка с "Големият биткойн обир", както исландските медии кръстиха аферата, са арестувани 11 души. Двама от тях останаха в ареста.

Мощните компютри, които още не са открити, струват близо 2 милиона долара. Но ако се използват за оригиналната си цел, те могат да донесат на крадците голям доход, без изобщо да бъдат продавани.

Три от четирите кражби са извършени през декември, а четвъртата - през януари. Властите не са съобщили за тях, надявайки се да открият крадците. Според полицията престъплението е организирано много старателно.

Исландия - рай за биткойните

Малката островна държава се превърна в център за "производство" на криптовалути. Очаква се тази година в Исландия енергията, използвана за добиване на биткойни и други виртуални валути, да е повече, отколкото потребяваната от домакинствата, коментира Егил Бярнасон за Асошиейтед прес.

Необходими са огромни количества ток за компютрите, които създават ценните биткойни и големите компании за "копаене" на виртуални валути са установили бази в Исландия - студен северноатлантически остров, изобилстващ на възобновяема енергия, произвеждана в геотермални и хидроелектрически централи.

Сравнително неочакваният растеж на новата индустрия накара депутата от исландската Партия на пиратите Смари Маккарти да предложи облагане с данък печалба копаенето на биткойни. Инициативата вероятно ще бъде приета добре от исландците, които са скептични към спекулативните финансови начинания, след като преживяха катастрофален срив на банковата система през 2008 година.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.