Експлозия разтърси щаба на армията в столицата на Буркина Фасо Уагадугу, а близо до френското посолство е имало престрелка, съобщава Ройтерс.

Убити са най-малко двама полицаи.

Посланик на Франция в африканската страна е Ксавие Лапер дьо Кабан, който се прочу с критиките си срещу съдебната система у нас по време на тригодишния си мандат.

Той и съпругата му, която е българка, са били в дома си и не са пострадали. На мястото е пристигнал френски контингент, твърдят местни източници.

В туитър Дьо Кабан написа:

"Атака в Уагадугу. Всички сънародници да предприемат предпазни мерки и да останат на безопасно място."

 

Свидетели разказват пред "Франс прес", че са видели въоръжени мъже да излизат от кола. Те са открили огън по минувачите, а след това са се отправили към френското посолство, съобщава "Евронюз". Нападнат е също Френския културен институт в Уагадугу.

Снимки от мястото на атаката показват облак черен дим над щаба на армията.

Все още не е ясно кой стои зад атаката. Очевидци твърдят пред Би Би Си, че нападателите са викали "Аллах Акбар" докато са стреляли по хората.

Властите отцепват района, а американското посолство в града посъветва хората да не излизат от домовете си.

През последните години в столицата на западноафриканската страна няколко пъти бяха извършени джихадистки атаки на места, посещавани от западни граждани. Ислямистите извършват нападения срещу държавни институции и силите за сигурност в северната част на Буркина Фасо, която граничи с нестабилно Мали.

Очаквайте подробности.