Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни ще се яви на изборите на 4 март като кандидат за премиер на партията на Силвио Берлускони "Напред, Италия", съобщи Ройтерс.

81-годишният Берлускони четири пъти беше премиер на Италия, но му е забранено да заема публични постове до 2019 г. заради осъдителна присъда от 2013 г. за данъчни измами.

Във вторник той обяви, че Таяни, един от съучредителите на "Напред, Италия" през далечната 1994 г., е неговият предпочитан кандидат за премиер на парламентарните избори, но уточни, че председателят на ЕП все още не е приел предложението му.

Вчера Таяни реагира в Туитър, изразявайки благодарност към Берлускони за "неговия жест на голямо уважение".

"Казах му, че съм готов да служа на Италия", допълни председателят на ЕП в публикацията си в социалната мрежа.

Снощи след изява в един от телевизионните си канали Берлускони изрази задоволство от решението на съпартиеца си.

"Знам, че е срамота да отнемам Таяни от Европа, но това е в интерес на Италия", каза Берлускони.

66-годишният Таяни е един от най-доверените хора на милиардера и тв магнат, като беше до него, когато дългогодишният политически лидер, забъркан в сексскандали, през 2011 г. беше принуден да подаде оставка от премиерския пост в разгара на дълговата криза.

Днес е последният ден от предизборната кампания преди изборите в неделя. В повечето социологически проучвания дясноцентристката коалиция на Берлускони е сочена за фаворит за спечелването им.

Прогнозите са обаче, че тя няма да има достатъчно проценти, за да формира мнозинство.

Сред коалиционните партньори на Берлускони са противопоставящата се на имиграцията партия "Лигата" и националистите от формацията "Италиански братя". Тези политически сили се договориха, че ако блокът им спечели пълно мнозинство на изборите, партията с най-голям резултат измежду тях може да излъчи следващия премиер.

Според проучванията "Напред, Италия" запазва лека преднина пред "Лигата". Крайният избор за новия премиер обаче ще направи президентът Серджо Матарела.

През 1994 г. Таяни за пръв път беше избран в ЕП и по-голямата част от политическата му кариера премина в европейските институции. През януари 2017 г. той стана председател на парламента, след като предшественикът му Мартин Шулц се оттегли, за да се върне в германската политика.

Проевропейското реноме на Таяни означава, че той няма да бъде радушно приет от нито един от коалиционните партньори, които са евроскептично настроени, припомня БТА.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.