Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни ще се яви на изборите на 4 март като кандидат за премиер на партията на Силвио Берлускони "Напред, Италия", съобщи Ройтерс.

81-годишният Берлускони четири пъти беше премиер на Италия, но му е забранено да заема публични постове до 2019 г. заради осъдителна присъда от 2013 г. за данъчни измами.

Във вторник той обяви, че Таяни, един от съучредителите на "Напред, Италия" през далечната 1994 г., е неговият предпочитан кандидат за премиер на парламентарните избори, но уточни, че председателят на ЕП все още не е приел предложението му.

Вчера Таяни реагира в Туитър, изразявайки благодарност към Берлускони за "неговия жест на голямо уважение".

"Казах му, че съм готов да служа на Италия", допълни председателят на ЕП в публикацията си в социалната мрежа.

Снощи след изява в един от телевизионните си канали Берлускони изрази задоволство от решението на съпартиеца си.

"Знам, че е срамота да отнемам Таяни от Европа, но това е в интерес на Италия", каза Берлускони.

66-годишният Таяни е един от най-доверените хора на милиардера и тв магнат, като беше до него, когато дългогодишният политически лидер, забъркан в сексскандали, през 2011 г. беше принуден да подаде оставка от премиерския пост в разгара на дълговата криза.

Днес е последният ден от предизборната кампания преди изборите в неделя. В повечето социологически проучвания дясноцентристката коалиция на Берлускони е сочена за фаворит за спечелването им.

Прогнозите са обаче, че тя няма да има достатъчно проценти, за да формира мнозинство.

Сред коалиционните партньори на Берлускони са противопоставящата се на имиграцията партия "Лигата" и националистите от формацията "Италиански братя". Тези политически сили се договориха, че ако блокът им спечели пълно мнозинство на изборите, партията с най-голям резултат измежду тях може да излъчи следващия премиер.

Според проучванията "Напред, Италия" запазва лека преднина пред "Лигата". Крайният избор за новия премиер обаче ще направи президентът Серджо Матарела.

През 1994 г. Таяни за пръв път беше избран в ЕП и по-голямата част от политическата му кариера премина в европейските институции. През януари 2017 г. той стана председател на парламента, след като предшественикът му Мартин Шулц се оттегли, за да се върне в германската политика.

Проевропейското реноме на Таяни означава, че той няма да бъде радушно приет от нито един от коалиционните партньори, които са евроскептично настроени, припомня БТА.