БСП събрала необходимите за сезиране на Конституционния съд подписи заради свалянето на Валери Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание. От левицата решиха да се обърнат към съда с искането да разтълкува законноста на мотивите, респективно процедурата, с които управляващите ГЕРБ и Обединени патриоти гласуваха преди седмица отстраняването на Жаблянов.

Повод стана декларацията, изчетена от парламентарната трибуна от Жаблянов, в която покрай осъждането на Луковмарш се прокрадна и изречението, че Народният съд е бил необходим и неизбежен.

"Според нас, КС ще разгледа по същество искането ни и се надяваме да излезе с решение, че свалянето на Валери Жаблянов е било незаконно и той ще бъде възстановен на поста", команетира депутатът Таско Ерменков при внасянето.

Според него "не бива да се позволява в НС да цари безпринципност и да се взимат незаконни решения".

Подписката с 60 парафа е събрана още във вторник на заседание на парламентарната група на ГЕРБ, но покрай сагата с продажбата на ЧЕЗ от БСП са отложили внасянето й в КС. Искали да го направят демонстративно и "медийно".

Мотивите на БСП

От БСП подлагат на съмнение правната стойност на мотивите, с които управляващите поискаха и взеха "оставката" на Жаблянов от ръководството на НС. Вносителите на искането - ГЕРБ и "Обединени патриоти" - посочиха като мотив "превишаване на права". От БСП атакуват пред КС именно тези основания. Ще се позовават и на текстове от Конституцията, според които "народните предствители действат в съответсвие със своята съвест и убеждения", за каквито се представят действията на Жаблянов. Както и че "народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в НС". Още при дебатите в зала депутатът от ДПС Йордан Цонев, стар парламентарист, посочи, че народните предствители се ползват с функционален имунитет и аргументите на управляващите за исканата оставка издишат правно.

Според правилника за дейността на Народното събрание, който има силата на закон, председателят и заместник-председателите могат да бъдат предсрочно освободени:

1. по тяхно заявление;

2. по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност;

3. по писмено предложение на парламентарната група, образувана от парламентарно представената партия или коалиция, която ги е предложила.

Мотивите на управляващите

Към проекторешението за исканата оставка от ГЕРБ и Обединени патриоти бяха приложили мотиви за това, че Жаблянов "превишава правата си", обособени в три точки:

Първо, на 18 януари, в декларация от парламентарната трибуна, твърдейки, че се изказва в лично качество, Жаблянов говори срещу Договора за добросъседство с Македония, което от ГЕРБ и ОП определят като "накърняване интересите на страната". Жаблянов квалифицира договора като "търгашество от най-ниска проба, недоносче и измишльотина", посочват от управляващите партии. С това си определение Жаблянов"принизи всичките усилия през двадесетгодишния период на двете държави за постигане на добросъседство и разбирателство", се казва в заключение по тази точка.

На второ място, припомня се поведението на Жаблянов от 1 февруари, когато Жаблянов "саботира" едноминутното мълчание, посветено на паметта на жертвите на комунистическия режим и Възродителния процес.

"Жаблянов... възпрепятства грубо реда в залата и отдаването на почит... демонстрира пълно неуважение към българския парламентаризъм и българския народ", се посочва в мотивите.

Третият мотив е декларацията на БСП, посветена на "Луковмарш", изчетена от парламентарната трибуна от Жаблянов, сам неин автор, в която прозвуча и изречението, че Народният съд е бил "необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

"Свързването на г-н Валери Жаблянов с авторството на декларацията засяга не само политическата оценка на демократичното ни общество и ценности за Народния съд, но и дискредитира институцията и българския парламент и засяга пряко неговия авторитет", посочват от ГЕРБ и ОП в мотивите.