Премиерът Бойко Борисов се докара до там да се моли на Гинка Върбакова да прехвърли акции на ЧЕЗ на държавата. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която днес се срещна с посланика на Чехия. Според Нинова държавата никога не е била в по-унизитено положение.

"Разбираме, че енергийната сигурност и живота на 3 млн. българи са поставени на колене пред Гинка от Пазарджик", изтъкна Нинова.

Според нея вариантът, който се разиграва е ЧЕЗ и Гинка Върбакова по взаимно съгласие да развалят договора си и да стартира нова процедура, след което държавата да се включи като един от евентуланите купувачи. Другият вариант бил Гинка Върбакова да прехвърли част от акциите си на държавата. Нинова смята, че българският народ не трябва да е пасивен наблюдател, а активен участник. Тя смята, че Борисов действа панически и нарича хората, които го свалиха през 2013 г. "гадове".

"Кого наричате гадове, г-н Борисов, защото през 2013 г. ви свали българския народ с протести? Онези, които изгоряха като факли  и те ли са гадове", попита Нинова.

Според нея премиерът трябва да се извини за тези си думи.

Посланикът на Чехия помолил Нинова да не преразказва публично разговорите, които са провели. Лидерката на БСП връчила официално писмо на премиера на Чехия Андрей Бабиш. В писмото се пита спазено ли е чешкото законодателство, какви гаранции са дадени, от кои банки, кои офшорни компании са се ангажирали и т.н. Нинова припомни, че вчера Борисов е бил уличен в лъжа от чешкия премиер.

От БСП ще инициират подписка сред населението с искане за спиране на сделката, която да бъде внесена в съда.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък заяви, че държавата трябва да има блокираща квота, за да може да контролира ЕРП-тата. Той допълни, че поздравява Борисов, ако премиерът е стигнал до идеята, че държавата трябва да си върне бизнеса на ЧЕЗ у нас. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се въздържа от коментар по темата, че засега са налице само предложения.