Трите електроразпределителни дружества в България заявиха, че ще поискат нови цени на тока от 1 юли тази година. Следвайки законовите изисквания на чл.36а, ал. 1 от Закона за енергетиката, те обявиха намеренията си да подадат ценови заявления до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за промяна на цените на услугата "обществено снабдяване с електрическа енергия".

Предложението на "ЧЕЗ Електро България" АД, което държи най-много потребители - близо 3 милиона, "ще се базира на принципите, следвани от Дружеството при всяко едно от своите ценови заявления, а именно: покриване на присъщите разходи за осъществяване на лицензиoнната дейност, съгласно чл. 31, т. 2 от Закона за енергетиката, чрез определяне на обоснована надценка за дейността, елиминиране на кръстосаното субсидиране между отделните сегменти на регулирания пазар и изпълнение на вменените законови задължения на крайния снабдител".

"В заявените от дружеството необходими приходи в размер на 581 млн. лева ще бъде отразен пълният размер на разходите за балансиране на клиентите на "ЧЕЗ Електро България" АД, в качеството му на координатор на специална балансираща група", пише в заявлението.

"Енерго-Про" дава същата заявка, като пише, че ще предложи на КЕВР съгласно чл. 31, т. 2 от ЗЕ да признае икономически обоснованите разходи за осъществяване на лицензионната дейност и предоставяне на качествена услуга на своите клиенти. Предложението на "Електроразпределение Север" АД предвижда годишна инвестиционна програма за следващия тригодишен регулаторен период в размер на 45 милиона лева, както и коригиране размера на технологичните разходи и нормата на възвръщаемост до актуалните им нива.

В съответствие с нормативната уредба дружествата от групата на EVN България – "Електроразпределение Юг", "EVN България Електроснабдяване" и "EVN България Топлофикация" ще внесат в КЕВР до края на март 2018 г. заявленията си за утвърждаване на нови цени на мрежови услуги, електрическа и топлинна енергия, които да са в сила от 1.07.2018 г. Заявленията ще се базират на Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия на КЕВР. 

Както обясни вчера шефът на КЕВР Иван Иванов, Комисията ще провери дали дружествата са направили инвестициите, заявени от тях, и има право да ги коригира.

На 1 юли м.г. КЕВР утвърди, че цената на електроенергията за потребителите на ЧЕЗ се увеличава с 2%, за клиентите на EVN - с 1.7%, а за "Енерго-Про" – с 0.41%. Небитовите потребители на регулиран пазар, ползващи електроенергия на ниско напрежение, са с по-ниски от предишните цени. При върховата енергия в зависимост от начина на измерване поевтиняването е между 0.38% и 8.84% за различните доставчици. В същото време дневната и нощната тарифа за дребния бизнес намалява съответно между 1 и 11 процента и между 1.68 и 7.5 процента.