Програмистът Светлин Наков, доктор по компютърни науки, специалист в криптирането, създател на Националната академия по разработка на софтуери и носител на наградата "Джон Атанасов" получи наградата за специален принос към ИКТ индустрията в конкурса "Наградите на БАИТ" за 2017 г. Наградата му връчи президентът Румен Радев, който го нарече просветител. Наков пък се похвали, че към създадения от него СофтУни, вече действа и СофтУни Светлина - първата частна гимназия за дигитални умения в България, която вече е получила лиценз, и си пожела да влязат в детските градини.

За мен е чест да бъда сред членовете на БАИТ в такъв тържествен момент и да взема лично участие в награждаването на участниците в конкурса, каза Румен Радев. Времето, в което гледахме на програмирането като на странно занимание за странни хора, отдавна вече е в историята. Това е най-бързо развиващият се сектор в нашата икономика и то с много смели крачки, и с най-голяма принадена стойност, каза Радев. Този сектор вече е навсякъде около нас, ние не може да говорим за модернизиране на България без този сектор, подчерта той. Без информационни технологии и комуникации няма бъдеще и аз много се радвам, че благодарение на хора като вас, България постига големи успехи, посочи Радев. 

Ние имаме своите традиции и своя огромен потенциал, имаме нещо много ценно - таланта на българската нация, нейната упоритост в една изключително лимитирана ресурсна среда, посочи президентът. Това създаде конкурентоспособен продукт на световната сцена. Най-важното е, че давате пример на младите хора, каза Радев като се обърна към Светлин Наков. Вие сте поели една просветителска мисия да работите за формиране на съзнание и отговорност сред младите хора, залагате алгоритми на поведение и ценности в обществото, посочи президентът. 

България вече стана Силициевата долина на Европа, но ще продължим напред, посочи Светлин Наков. Смятам, че частния бизнес трябва да спре да се оплаква и да поеме образованието в свои ръце, каза той. Наков посочи, че неговите амбиции са насочени към образованието и иска неговите учебни програми да получат и световна известност.

Вицепремиерът Валери Симеонов връчи отличието в категорията "Значителен корпоративен ИКТ проект". Наградата получи фирмата "БГО Медия" за уеб базираната платформа, свързана с медицински проучвания, която се използва във Великобритания. Досега софтуерът се ползва от над 500 хиляди експерти в Обединеното кралство и според 100 процента от запитванията платформата работи добре и пести време, посочи Валери Симеонов. 

Останалите награди са: за стартъп компания на годината - Appzio; за най-успешен български ИКТ продукт - играта Империя онлайн, пригодена за Близкия изток и Африка; за компания-новатор в използване на авангардни ИКТ решения - Check Point Cardio; Датекс ООД взе приза за компания с най-голям принос за популяризирането на имиджа на българската ИКТ индустрия по света; Пловдив - областната управа и общинската администрация, спечели и в двата раздела за държавна и общинска администрация; наградата в раздел Образование отиде при МОН за образователната платформа "Твоят час".

Младежката награда спечели Илиян Кордев от Техническото училище за електронни системи (ТУЕС) към Техническия университет-София. Мони Дочев и Доброслав Димитров, създатели на Империя онлайн, пожелаха да има не едно училище като ТУЕС, а повече, защото много от предприемачите и кадрите в IT индустрията са тръгнали оттук. Миналата година за едно място в ТУЕС се бореха седем деца, тази година може и да са 10, значи трябват повече такива училища, каза Дочев.

10-годишната Соня Генова от Добрич на десет години спечели поощрителната младежка награда заради разработено от нея специално приложение за Android за основните предмети в трети клас. Соня, която учи в музикална паралелка и свири на пиано, каза, че иска да стане програмист. 

Добрата програма е като едно добро произведение на изкуството, а и в музиката, и в програмирането има математика, каза момичето.

В конкурса "Наградите на БАИТ" за 2017 г. бяха подадени 127 регистрации от 88 личности, компании и институции.