Извънпарламентарните партии от демократичната общност "Да, България", ДСБ, ДЕОС, Зелените и БЗНС настояват Столичната община да се откаже от заем за 67 млн. евро и съответно - от изграждането на инсталация за производство на енергия от отпадъци. 

Общественото обсъждане на проекта е обявено за утре. Става дума за третия етап от изграждането на завода за боклук в София. Идеята е чрез инсталацията да се осигури гориво от RDF отпадък за общинското дружество "Топлофикация" - София. 

Според партиите обаче технологията е остаряла, противоречи на действащото екозаконодателство, а според Оценката за въздействие над околната среда (ОВОС) за проекта реализацията му ще доведе до по-високи нива на фините прахови частици във въздуха, които и в момента са огромен проблем в София и общината пише стратегии и мерки за овладяването му. 

Петте партии оспорват и предложението на общината планираният банков заем от 67 млн. евро да се покрива от приходите на "Топлофикация"- София, което и сега не е в завидно финансово състояние. 

Ето и пълното писмо на партиите, пратено до Йорданка Фандъкова, заместниците ѝ, председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и председатели на комиии в СОС:

Относно: Предложение за поемане на дългосрочен общински дълг в размер до 67 млн. евро, с който Столична Община да съфинансира изпълнението на проект „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“

Уважаема г-жо Кмет,

Уважаеми г-жи и господа заместник-кметове,

Уважаеми г-н Председател на Столичен общински съвет,

Уважаеми г-н заместник-председател на Столичен общински съвет,

Уважаема г-жо председател на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори,

Представяме на Вашето внимание становище, с което категорично се противопоставяме на предложението за поемане на дългосрочен общински дълг в размер до € 67 млн.,  с койтo Столична община ще съфинансира изпълнението на проект „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“. Смятаме, че споменатото съоръжение представлява ненадеждно и морално остаряло техническо решение, несъобразено с днешното екологично законодателство и либерализирания енергиен пазар.

Този проект не е в интерес на гражданите на София – ОВОС на проекта показва повишаване на фините прахови частици, чието ниво и към момента е изключително високо. Освен допълнителни фини прахови частици, горивният процес в инсинератора ще създава отпадни продукти във вид на шлака и извънредно опасна токсична летлива пепел, които допълнително представляват заплаха за живота и ще навредят на здравето на хората.

Предложеното съоръжение е в груб разрез със законово регламентираната йерархия на управление на отпадъците (чл. 6 , ал. 1 от ЗУО), според която намаляването на
отпадъците, повторната употреба, компостирането и рециклирането са с приоритет пред изгарянето. С този проект ще се изгарят вторични суровини – според анализи на отпадъците от столичните домакинства, близо 55 % от съдържанието им са класически вторични суровини (хартия и картон, пластмаса, текстил, стъкло), а още 20% са биологично разградими хранителни и растителни отпадъци.

Вместо намаляване на количеството отпадък, както би следвало да е съгласно европейските принципи при управление на отпадъците, според този проект се предвижда генерираното количество боклук до 2030 година да се увеличи на 670 000 тона.

Въпреки че отпадъците от горивния процес в инсинератора (шлака и пепели), ще достигат 25% от теглото на постъпващите количества, не намерихме публикувано достатъчно ясно разяснение, как ще се обезвреждат тези вторични отпадъци, къде ще се депонират и колко ще струва това на данъкоплатците.

Транспортът на RDF горивото до инсинератора и на отпадъците от горенето, освен че ще оскъпи производството, ще генерира допълнително замърсяване с фини прахови частици, което не е отразено в ОВОС.

Не е известен случай в света, подобно съоръжение да работи рентабилно. Това ще доведе до поскъпване на такса смет на софиянци и на сметките за ток на всички българи. Не сме изненадани, че бизнес-планът на инсталацията е държан в тайна от гражданите.

В навечерието на концесията или приватизацията на столичното топлоснабдяване е озадачаващ посоченият източник на погасяване на заема: „бъдещи приходи на Топлофикация София ЕАД“. Това означава или отказ от смяна на собствеността, или непрозрачна процедура с два различни бизнеса в пакет, където вторият е в силна зависимост от непазарни цени (такса за изгаряне на отпадъка, „кафява“ надбавка). Това осигурява състезателно предимство на онези кандидати, които разчитат на добри контакти в общината и КЕВР, вместо на добро управление и технологични предимства.

В момента годишните разходи за изгаряне РДФ-балите в циментовите заводи са 9,8 млн. лева. Сумата на поискания заем (€ 67 млн. или 131 млн. лв.) позволява предплащането на това перо за повече от 13 години напред. 13 години време са напълно достатъчни за изграждане на модерна система за разделно събиране, с помощта на каквато е възможен над 70% дял на рециклиране и компостиране, както виждаме от примера на Любляна и други градове (Парма, Бесансон, Гипузкоа).

Напомняме, че една от целите на производството на РДФ гориво е намаляването на теглото с цел по-евтин транспорт. Това производство съществува и трябва да се използват неговите предимства, а не да се обезсмисля чрез инвестиция в ново на 10 км растояние. Намираме за финансова и техническа авантюра да се вкарва втори технологичен поток с гориво от отпадъци на площадката на ТЕЦ София. Текущите финансови и технически проблеми на дружеството са достатъчно много и в момента (типичен пример: скок с 30% на топлозагубите от течове между 2011 и 2016 г), за да се наслагват върху тях нови.

Поради изброените по-горе съображения настояваме пред Столичния общински съвет:

Заемът да бъде отказан окончателно.

Проектът за инсенератор да бъде зачеркнат като финансово и екологично несъстоятелен с изрично решение на общинския съвет, точно както направи и градският съвет на Загреб в края на 2017 г.

Столична община трябва да вземе реални мерки за намаляване на отпадъците, за ефективното им разделяне  и разумното им управление.

В сравнение с инсинератора, има значително по-спешни екологични и инфраструктурни проблеми, които влияят негативно върху софиянци и които Столична община все още не е решила – липсата на канализация в много райони на София, лоша инфраструктура, няма положително развитие на зелените системи в града и околностите и много други.

Смятаме, че управлението на Столична община от много години насам показва липсата на ясни и прозрачни цели, мерки и дейности за управление на отпадъците, съобразени с приоритетите на йерархията на управление на отпадъците и законите.

Абсурдно е в условия, когато фините прахови частици реално застрашават здравето на софиянци и се обсъждат рестриктивни мерки срещу отделните граждани за намаляване на замърсяванията, Столична община да финансира с пари на данъкоплатците обект, който ще повиши нивото на праховите частици и не е издържан от финансова, технологична и екологична гледна точка.

Смятаме, че изграждането на инсинератор за изгаряне на отпадъци не е в интерес на гражданите на София.

Категорично се противопоставяме и ще се противопоставяме с всички допустими от закона средства на изграждането на тази остаряла, неефективна и замърсяваща въздуха технология.

ПП „ДЕОС“, ПП „Движение Да България“, ПП „Зелените“, ПП „ДСБ“, ПП „БЗНС“