Близо 40 украинци се бият в Сирия като наемници в редиците на руската Частна военна компания (ЧВК) на Вагнер.

Това са казва в разследване на "Донбас. Реалии", проект на украинската редакция на радио "Свобода".

Данните са потвърдени от СБУ - Службата за сигурност на Украйна. При това тези хора са използвани в качеството на пушечно месо - винаги са в първите редици.

"Има информация, че при формирането на контингента на т. нар. ЧВК на Вагнер за изпращане в Сирия отделна група са съставлявали хора от Украйна, които условно получили обозначението като група "Карпати", твърди шефът на апарата на СБУ Игор Гусков.

Първи за "Карпати" писа петербургският опозиционен сайт "Фонтанка" още през август 2017 г. Според изданието тази група трябвало да бъде използвана за диверсии и разузнаване в дълбокия тил на украинските войски в Донбас. Поради слабата подготовка на бойците обаче идеята се провалила.

През 2017 г. трупата била разгъната в подразделението "Пролет", каквато била позивната на командира. Броят на бойците достигнал 100-150 души. Освен украинци в групата влезли жители на населените с казаци региони на Русия и 15-20 души, родом от Чечения.

СБЛ със сигурност разполага с данни за най-малко трима убити в Сирия украинци. Всички те са се сражавали за ЧВК на Вагнер. Загинали са още през пролетта на 2016 г., т.е. преди почти две години, при боевете за град Палмира. Но новината за смъртта им бе огласена едва сега.

Броят на загиналите в Сирия украинци може да е доста по-голям, смята руският журналист Ирек Муртазин от в. "Новая газета". Той разговарял с участници в освобождаването на Палмира и чул за загинали там 11 украинци. При това ставало дума за хора от вътрешността на страната, а не от териториите на сепаратистките Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР).

"Това са хора, които в Украйна са имали някакви проблеми със закона, изчезнали са в Русия и са намерили убежище в т. нар. ЧВК на Вагнер", разказва Муртазин пред "Донбас реалии".

На 7 февруари американците нанесоха въздушен удар по сирийски проправителствени отряди край Дейр аз Зур. Заговори се, че там имало и руски наемници от ЧВК на Вагнер. Според различни данни са били убити от няколко десетки до 600 руснаци.

Външното министерство в Москва засега е потвърдило само, че "може да става дума за гибелта на петима души, вероятно граждани на Русия".

Украинците, най-вече ветераните от Донбас, са атакуващото ядро на ЧВК на Вагнер, твърде сепаратистът Михаил Полинков:

"Понеже имат голям боен опит, тях ги пращат винаги, с извинение за израза, на майка им в... Те тръгват първи. И заплатите им са по-ниски от тези на другите."

Ако руснаците вземат месечно по около 240 000 рубли (3500 евро) месечно, украинците вземат по 100-150 хиляди (1450-2200 евро). Това свидетелства казашкият атаман Евгений Шабаев.

"За живеещите в Донецк и Луганск това са баснословни пари при средна заплата там от 5000 рубли (73 евро - б.р.)", изтъква той.