Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Дали да не помислим за общо финансиране на АЕЦ "Белене", един балкански проект за електропреносната ни система.

С тези думи премиерът Бойко Борисов, който днес е в Лондон, където участва в Инвестиционен форум за Западните Балкани в Лондон, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ВБВР), се обърна към колегите си от Западните Балкани на обща пресконференция.

"Това би било прекрасно решение за АЕЦ "Белене", днес ми дойде идея. С европейско финансиране, с акционери всички нас. Така че бихме могли да го преговорим", допълни Борисов. - "Електропреносните ни системи биха могли да се свържат. На 1 март сте добре дошли в София (тогава идва Жан-Клод Юнкер). Надявам се да си напишем домашните, да си наложим така схемите, за да привлечем инвеститори."

И посочи, че в момента България разполага с платено оборудване за централата - два реактора за 2200 мегавата, които "стоят в кашони". АЕЦ-ът може да се превърне в още един независим за региона енергоизточник заедно с газовите проекти и междусистемните връзки, допълни премиерът.

"Хората ще ни повярват на Балканите, че сме искрени, когато ни виждат с булдозерите", обърна се Борисов към колегите си, визирайки общите транспортни коридори - магистрали и жп линии, които трябва да свържат страните от региона с ЕС.

Всяко едно нещо, което би ни доближило, бихме подкрепили, посочи македонският президент Зоран Заев и призна, че в действителност Македония има недостиг на електричество и би участвала в съвместни с България проекти.

"Решили сме да опитаме да докажем, че можем да бъдем отличници в ЕС. Интересът на всяка една страна в региона е пряко обвързан с този на другите. Когато имаме дори една държава нечлен на ЕС, веднага възниква проблем. Европа е достатъчно спокойна, че балканските страни имат лидери, които не само са изградени, но и са доста силни, доказани и проевропейци, за това нашият регион от най-беден и изостанал да стане на необходимото ниво за ЕС", заяви още българският премиер.

Коментари

Ivan Samichkov's picture
Ivan Samichkov
Samichkov

Бойко е гений

Жалко, че приживе няма да му се издигне паметник, а той го заслужава. Като гледам каква пасмина иска да го замести - Крушовишката Лъжа Импексова от централата на Позитания!?
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ПРАВ СИ!!!

ГЕНИЙ, КОЙТО НИКОГИЖ НЕ ЛЪЖЕ: 16 ЮЛИ 2013-та - „Стигнах до този извод след като прочетох една фраза на генерал Дьо Гол - че няма нищо по-страшно в политиката от празния стол." 15, НОЕМВРИ, 2017 - Тогава дойде Мартин Шулц и ми каза: "Бойко, няма нищо по-лошо от политиката на празния стол. Две изречения, три лъжи...
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ТА (след ЧЕЗ)

КОЙ ША СИ "КУПИ" АЕЦ БЕЛЕНЕ: а) леля Гинка от Горно Уйно; б) уйна Пръцка от Горно Нанадолнище; в) баба ГИЦКА от "Големанов"... След като седем години не искахме ДЪРЖАВАТА да участва в строежа на гьола..
 's picture

Petyo9

Няма заначение кой -

важното е да излъжем някой да се набута! Дори и за символичната цена от едно евро, обаче едва ли ще има мераклии. АЕЦ Белене е непродаваема за съжаление. Както повечето безумни проекти на комунистите. В завода за тежко машиностроене в Радомир бяха "наляти" 10 млрд. USD - колкото за една АЕЦ. Завода е факт отдавна - всеки може да отиде и да го види. Там някои от машините ги има само но още 4-5 места в целият свят. Уникални. И кво? Никой го не ще дори и за едно евро. Радомир Метал е един гроб за 10 млрд. долара. Същата съдба очаква и АЕЦ Белене.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.