Корпоративна търговска банка няма да изплати задълженията по своите доларови облигации, които са с дата на падеж 8 август, защото досега няма спасителен план за институцията, съобщи Ройтерс.

В четвъртък правителството подаде оставка без да достигне до споразумение със законодателите затова как да спаси банката, която беше затворена на 20 юни след масирано теглене на депозитите от нея.

Парламентът отхвърли плана на БНБ за одържавяване на КТБ, а до 6 август, когато Народното събрание се разпуска, едва ли ще има време да вземе ново решение за закъсалата банка. Така че вероятността от неплащане е все по-голяма, освен ако някой от акционерите в трезора не вложи средства, което е малко вероятно.

Според източник на Ройтерс, едва ли властите ще вземат решение какво да правят с КТБ преди средата на септември, когато се очаква да приключи нейния одит.

Източникът твърди, че временното правителство ще засили и усилията на страната по пътя към еврозоната. По предложение на президента Росен Плевнелиев БНБ поиска да бъде включена в единния надзорен механизъм на ЕС.

Съдбата на емисията облигации на стойност $ 150 млн. ще зависи от това какво ще се случи с КТБ. Ако се позволи тя да фалира, от разпродажбата на активи ще бъдат погасени задълженията към облигационерите.