Квартетът на Беларус спечели златния медал в щафетата 4х6 километра в биатлона на зимните олимпийски игри в Пьончан. Състезанието в центъра по биатлон Алпензия бе изключително непредвидимо и изпълнено с обрати, отчасти заради тежките условия и снеговалежа.

Щафетата на България в състав Емилия Йорданова, Даниела Кадева, Стефани Попова и Десислава Стоянова зае 16-о място от 18 отбора. Отборът ни допусна само девет грешки в стрелбата, но те доведоха до две наказателни обиколки и в крайна сметка българките завършиха на 2:34,6 мин от победителките.

Стрелбата на почти всички изобилстваше от грешки, като само четири отбора не влязоха в наказателни обиколки и три от тях стигнаха до медалите. Надежда Скардино, Ирина Крюко, Дзинара Алимбекава и Дария Домрачова имаха нужда от само девет допълнителни патрона при осемте си отивания до рубежа.

И то разпределени поравно, като по този начин Домрачова нямаше проблем на последен пост да изведе отбора от четвърта до първа позиция. Благодарение на страхотен последен пост на Хана Йоберг, Швеция стигна до сребърния медал. Младата биатлонистка, която сътвори една от изненадите в Пьончан, печелейки титлата в индивидуалната дисциплина, пое щафетата на 9-а позиция, но с перфектна стрелба и силно бягане стигна до втората.

Бронзовият медал остана за биатлонистките на Франция, които завършиха с 14 грешки, но без наказателни обиколки. Фаворитките за титлата от Германия се представиха много слабо и трябваше да навъртят три наказателни обиколки, като двукратната шампионка от игрите Лаура Далмайер успя да изкачи тима от 11-о до осмо място на последен пост.

С това приключиха стартовете в биатлона при жените. В петък е мъжката щафета.