Шведският скиор Андре Мюрер грабна златото в слалома на олимпийските игри в Пьончан. 35-годишният скандинавец изпревари швейцареца Рамон Ценхойзерн с 34 стотни и австриеца Михаел Мат с 67.

Изненадата дойде от двукратния шампион в Южна Корея (от гигантския слалом и алпийската комбинация) и основен фаворит днес Марсел Хиршер (Австрия), който пропусна врата още по средата на трасето в първия манш и остана извън битката за отличията.

А вратите по трасето бяха наредени от треньора на австрийците. Хенрик Кристоферсен от Норвегия, който водеше след първия манш, допусна грешка във втория и не успя да финишира.

Българите Алберт Попов и Камен Златков, дебютанти на олимпиада, също не завършиха в първото спускане.

Шампионът Мюрер е бронзов медалист в слалома от Ванкувър 2010 и успех от днес е най-големият в кариерата му, а същото се отнася и за неговите подгласници на подиума.

Златото на Андре Мюрер е пето за шведските спортисти, които имат също и четири сребърни отличия в Пьончан. 

Междувременно Линдзи Вон (САЩ) претърпя провал в последния си старт на зимни олимпийски игри.

Една от от най-великите спортистки в историята на алпийските ски остана извън медалите в комбинацията в Пьончан. Тя водеше след спускането, но пропусна врата в слалома и отпадна. Така Вон се сбогува с най-големия спортен форум.

Вчера, след бронза си в своята коронна дисциплина спускане, Вон заяви, че не вярва тялото й да издържи още 4 години.

Титлата в комбинацията грабна Мишел Гизин (Швейцария). Световната вицешампионка отлично разпредели силите си, завърши трета в спускането, а след това направи отлично каране в слалома. Това е първото й злато на зимни игри.

Втора остана Микаела Шифрин (САЩ) - на цели 97 стотни. Това е втори медал за американката в Южна Корея след титлата в гигантския слалом.

Трета на 1,44 сек се нареди световната шампионка в дисциплината Уенди Холденер (Швейцария). Тя бе едва десета в спускането, но даде най-добро време в слалома.