Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Инвестицията в акции ще е на мода през второто полугодие на 2014 г. Това показва съвместен анализ на българския инвестиционен посредник "ЕЛАНА Трейдинг" и европейската банка Saxo Bank.

Според прогнозата българската икономика няма да отбележи съществени подобрения до края на годината, но е възможно ниските лихви по депозитите и кредитите да раздвижат потреблението, което да се отрази положително.  Техните очаквания са, че Българската фондова борса ще завърши 2014 г. отново със значителен ръст от поне 30%. 

Анализаторите на "ЕЛАНА Трейдинг" предупредиха още в началото на годината, че единствената добра новина за българската икономика може да дойде от събираемостта на данъците, акцизите, митата и осигуровките. Това трябваше да позволи политика на стимулиране на икономиката. Вместо това в средата на годината имаме очакване за предсрочни избори, криза в една от големите банки, натрупани неравновесия в много отрасли и сектори с държавно участие.  

"Втората половина на годината няма да донесе съществено подобрение, но очакваме по-ниските лихви по депозитите и кредитите да стимулират потреблението и поне в известна степен да допринесат за подобрение на заетостта и на икономиката като цяло", отбелязва Цветослав Цачев, ръководител „Анализи“ на ЕЛАНА Трейдинг.

Според оценките от анализа инвеститорите на българския пазар ще останат предпазливи при поръчките за покупка, докато тежат политическите рискове в страната. Въпреки това очакванията са БФБ да приключи годината с около 30% повишение на индексите, което е малко по-високо от регистрирания връх на SOFIX от 625 пункта през първата половина на годината.

От  ЕЛАНА Трейдинг отбелязват, че риск това да не се случи носи евентуалната неспособност на новия парламент да излъчи мнозинство за съставяне на правителство.

Стабилен курс на долар и евро

В анализа се посочва, че не се очакват резки промени при котировките на еврото и щатския долар.  Причината е в заявените мерки от Федералния резерв и нововъведените мерки от Европейската централна банка.  Анализаторите на Saxo Bank очакват постепенно засилване на долара до края на годината.  Колегите им от ЕЛАНА Трейдинг потвърждават прогнозата си до края на 2014 г. за баланс около 1,36 EUR/USD (1,44 лв.). Според тях рязко поскъпване на долара е възможно за кратко само при остра корекция на големите фондови борси през есента.

Напрежение за златото

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг очакват златото да не се представя добре през втората половина на годината, като посочват спад до 1200 щатски долара за тройунция като добра възможност за дългосрочна инвестиция.  Експертите от Saxo Bank пък определят диапазон за ценовото движение на златото от $ 1185 – $ 1420 долара за тройунция (31,1 г), като посочват, че геополитическата несигурност вещае предизвикателства за благородния метал, особено в последното тримесечие на годината с риска от спад до $ 1200.

Петролът ще гравитира около $ 110 за барел

Според анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг цената от $ 100 за барел щатски петрол е низходящият праг за цената на петрола.  Но те не очакват сериозен ръст на петрола до края на годината, дори при съществуващото напрежение.  Тяхната прогноза е, че търговията с петрол ще варира в диапазон $ 105 – $ 110 за барел.  Анализаторите на Saxo Bank смятат, че сортът брент ще се търгува около $ 110 за барел, като временни изненади с доставките могат за кратко да провокират ръст до $ 115 или спад до $ 105.

Акциите продължават да са атрактивни за инвеститорите до края на годината

Въпреки ръстовете на акциите, и двата анализаторски екипа смятат, че те все още са коректно оценени от пазара, макар и да не са евтини.  Специалистите от Saxo Bank са изчислили, че най-евтините фондови пазари тази година са Русия, Китай, Южна Корея, Сингапур и Австрия, а най-скъпите: Индия, Мексико, Филипините, Индонезия и Гърция.  Те препоръчват дългосрочни инвестиции в акции на соларни компании и борсово-търгувани фондове (ETF), свързани със сектора.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.