Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Докладът на БАН за жизнеспособност и варианти за рестарт на проекта за АЕЦ "Белене" съдържа "недопустими спекулации" при изводите. Затова въпросният документ на БАН, поръчан й от Министерството на енергетиката, не трябва да бъде взиман предвид. Ако бъде, то ще доведе до управленски грешки.

Това заяви бившия премиер, сега ръководител на Центъра за анализи и управление на риска Иван Костов на дискусия за бъдещето на проекта за втора атомна централа, съобщи БТА.

Костов представи изводите на Центъра за реализацията на "Белене" на специална дискусия по темата. Въпросният анализ на БАН бе частично разсекретен от властта и в него има изводи, че строежът на нова централа би могъл да е икономически изгоден при определени условия. 

По думите на Костов обаче не съществува нито вътрешно търсене, нито значим експортен потенциал, който да оправдае изграждането на нова ядрена централа. Освен това цените на алтернативните източници на генерация, на микса и борсовите цени на електроенергията правят "Белене" нежизнеспособен дори при оптимистичните оценки от доклада на БАН. В самия документ на учените пък липсва "завършеност, оценка на риска, на сценариите и техните комбинации, което създава основа за недопустими спекулации при изводите", заяви бившият премиер.

"Аргументите за заключенията се извличат от бройките комбинации, а не от тяхната реалистичност", добави Иван Костов.

Той определи като нереалистични прогнозите на БАН за броя на населението, увеличаването на полезната жилищната площ, както и за ръста на брутния вътрешен продукт (завишена с между 4,2 и 4,4 процентни пункта в сравнение с очакванията на Европейската комисия). Учените пренебрегват и появата на поне две икономически кризи до 2040 година, каза още бившият премиер. Според Костов в анализа на БАН са пропуснати и политиката на ЕС за зелената енергия, връщането в родната енергийна система на ТЕЦ Варна, вече като газова централа, навлизането на природния газ в бита, както и прогнозите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за ръст на зелена енергия.

Една от препоръките на Костов е ако правителството има намерение прави нещо и да отвори отново проекта "Белене", то да поиска експертна помощ от Европейската комисия за оценката на необходимостта от нови ядрени мощности в контекста на пакета "Чиста енергия" на ЕС и решенията за ръст на възобновяемите енергийни източници.

Ключови думи

Коментари

 's picture

Бобо

Костов

И сега се чакат лайнометите ....

Замълчи Иване! Ти си виновен

Замълчи Иване! Ти си виновен за всички беди на България! Лично Делянчо те посочи за най-голямото зло, а след като #ТОЙ го казва...

хе

Белене е най-хубавото нещо, което може да се случи на българската икономика. Странно е мнението на Костов, който обикновено заема губеща позиция. Реакторите така или иначе вече сме ги купили, затова по-добре нова АЕЦ, отколкото нови 3 млрд на боклука.

Някой замисля ли се какво ще

Някой замисля ли се какво ще правят бъдещите поколения с тези кенефи, които ще им завещаем? Ще изкарват 30-40 години ток, дори да допусне, че ще излязат и на печалба след 30-тата година, какво ще правят децата ни с радиоактивните отпадъци и неработещите централи? На времето хората са имали визия за това как искат да изглежда света след 100-200-300 години. Примерно кьолнската катедрала е строена 700 години с мисъл за бъдещето и за поколенията. Тук се мисли от днес за утре, да закърпим нещата сега, пък после да му мислят другите, важното е ние да сме добре. Реално погледнато никога не сме имали нужда от Белене, реакторите ги купиха въпреки решенията на правителството с един подпис на шефа на НЕК, който после го уволниха. Многомилиардните проекти са правени единствено в изгода на Русия и в съдружие на българските им агенти - Гоце, Сава и сие. Милиардите изхарчени по тях са все едно милиардите на КТБ - няма ги и никога няма да се върнат. С всеки един лев изхарчен за напред по тези проекти ще се случи същото - просто го отпишете. Ако някой има излишни пари в джоба си, по-добре да ги запали и да се стопли на тях, от колкото да чака на Белене ;)

Иване

Има само един тест за ядрената енергетика. Когато говорим за цени и ток.... има въпрос, в цената на тока включено ли е загробването на централата и утилизацията на отпадъците??? Давам жокер. За загробване на Козолодуй и утилизация на отпадъците ще платим 3-4 ПЪТИ повече от произведения ток!!!!
Ка Путин's picture
Ка Путин
КаПутин

Тройной и течност за баня за мужика

Представяте ли си колко стотин хиляди тона Тройной и течност за баня ще си купи мужикът с нашите пари за реактор? Ех, че веселба ще падне!
 's picture

д-р Петрoff

По-добре 3 млрд на боклука,

от колкото 30 млрд на руснаците-демек пак на боклука.
 's picture

Petyo9

АЕЦ "Белене"

е толкова дискутирана тема, че в дебрите на дискусиите повечето забравиха кой спря (за пръв път) проекта и какви му бяха мотивите. За да не ви измъчвам повече ще ви кажа, че това стана с Решение №106 на МС на Република България през 1990-та година с министър-председател Андрей Карлович Луканов. Към края на същата година беше спряно окончателно и финансирането на проекта. Случайно, докато пътувах с колата си, изслушах интервю по радиото в което Андрей Луканов хвърли светлина върху съвсем неочакваното (тогава) решение на МС: "АЕЦ "Белене" се оказа невъзможен проект. Дванадесет доклада, както на няколко института на БАН, но повечето на институти на АН на СССР твърдят едно и също - проекта е невъзможен. Какво точно се има пред вид не мога да разкрия, защото докладите са секретни, но повярвайте, аз лично съм ги чел, проектът по изграждането на АЕЦ "Белене" наистина е невъзможен. Ето защо МС взе категорично решение и спира проекта завинаги. АЕЦ "Белене" няма да има!" Цитата ми е по памет и не претендира за буквална точност, но за смисъла съм сигурен, че не греша. Тройной Шлэмник и Царъ възкресиха проекта (ако се не лъжа 2006-та) не защото не бяха запознати - напротив те знаеха, че проекта е невъзможен, но видяха в него удобна схема за източване на публични пари. Те и за миг не са си помисляли да построят АЕЦ-а, а само да я строят. Ако може - вечно. Да вървят обществени поръчки и да се "печелят" търговете за тях. Очевидно тази двигателна сила буни духовете и сега.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

"Учените пренебрегват и

"Учените пренебрегват и появата на поне две икономически кризи до 2040 година, "

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.