Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Личното ми желание е до юни да започнат преговорите за присъединяване на Западните Балкани в ЕС."

Това заяви днес Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Тя и външната ни министърка Екатерина Захариева говориха на пресконференция в края на неформалната среща на първите дипломати от ЕС в София.

"По Западните Балкани, разбира се, има единен подход от страна на министрите за доброто приемане, за добрата оценка на стратегията и всички елементи, които се съдържат в нея. По време на българското председателство имаме възможност да работим и да напреднем по целия регион“, каза Могерини.

Според нея стратегията се отнася до целия регион и не цели да създаде различна категория и различни очаквания сред регионалните партньори на ЕС на Западните Балкани.

„Дори този хоризонт, който беше споменат от Екатерина Захариева - 2025 г. , е реалистична възможна перспектива", изтъкна Могерини.

Българската външна министърка също се надява преговорите да започнат до края на председателството ни на Съвета на ЕС. Тя изтъкна, че страните от Западни Балкани не са заден двор на Европа, а част от нея.

"Диалогът между Белград и Прищина е много важен. Идеята на европейската перспектива е да внесе стабилност в страните от Западните Балкани", отговори тя на въпрос може ли случаят "Косово" да се окаже спънка за присъединяването на Сърбия към ЕС. (Сърбия не е признала най-новата държава на Балканите. Б.р.)

Държавите членки не биха искали да внесат в Съюза нерешени двустранни въпроси и проблеми. Тя трябва да бъдат решени преди членството.

Федерика Могерини пък се надява Сърбия и Косово да се разберат преди края на мандата на настоящата Еврокомисия, който изтича през 2019 г.

Европейският комисар по политиката за разширяване и добросъседски отношения Йоханес Хан заяви, че ЕС е  напълно убеден, че Македония ще разреши спора за името с Гърция преди юли.

Сирия бе сред главните теми на двудневната среща в София.

Могерини коментира операция "Маслинова клонка", която Турция започна наскоро в арабската република срещу подкрепяните от САЩ кюрди:

"Като Европейски съюз всички изразиха тревога по отношение на цивилните жертви и хуманитарните последствия от подобна операция. В същото време признаваме легитимните опасения на Турция по отношение на сигурността."

Дипломат номер 1 на ЕС обаче изтъкна, че целта на военните операции трябва да продължат да бъдат "Ислямска държава" и другите терористични организации.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.