Турция предложи на САЩ сирийските кюрдски Отряди за народна самозащита (ОНС) да се изтеглят източно от рега Ефрат в Сирия, а в района на град Манбидж да бъдат разположени заедно американски и турски войски, предаде Ройтерс, като цитира официален представител на Анкара.

Предложението е било отправено към американския държавен секретар Рекс Тилърсън при посещението му в страната. САЩ го обсъждат, съобщава източникът на Ройтерс. Той пожела анонимност, тъй като идеята не е публично огласена.

Тилърсън пристигна в Турция вчера на двудневно посещение. Според официални източници двете съюзнически държави ще водят тежки и трудни разговори. Отношенията им се изостриха поради редица разногласия, най-вече заради подкрепата на Вашингтон за ОНС, които Анкара смята за терористична организация.

Тилърсън и турският президент Реджеп Ердоган имали "плодотворни и открити" дискусии за подобряване на връзките, каза говорител на Държавния департамент.

През януари Турция започна въздушна и сухопътна операция в северозападния сирийски район Африн, за да прогони оттам ОНС. Анкара смята тези отряди за част от Кюрдската работническа партия (ПКК), водеща въоръжена борба от десетилетия насам. Тя отдавна призовава ОНС да се изтеглят източно от Ефрат в Сирия. Наскоро Турция заплаши да прати войски и в Манбидж, който е на стотина километра източно от Африн. Американски войски вече са разположени наблизо там.

Разговорите между Тилърсън и Ердоган продължили 3 часа и 15 минути. Любопитното е, че американците нямали преводач. В ролята на такъв влязъл турският външен инистър Мевлют Чавушоглу, предаде Си Ен Ен. Пред журналисти говорителят на Държавния департамент пояснил, че между двамата първи дипломати има изградени отлични отношения.

Бивши служители на дипломатическото ведомство коментираха постъпката като "глупава".