На левицата очевидно не й стига, че от ГЕРБ поискаха оставката на заместник-председателя на парламента от тяхната квота Валери Жаблянов, ами си организираха и вътрешна интрига за свалянето му. 

Жаблянов е автор на декларацията на БСП, посветена на "Луковмарш", в която се казва, че Народният съд е бил неизбежен и необходим. Той бе подложен на "другарски съд" на "Позитано" 20 днес предиобед. Съдбата му се дискутира от Изпълнителното бюро на партията и от ръководството на парламентарната група. 

Депутати от опозиционното на лидерката Корнелия Нинова крило обаче съзряха опит на мястото на Жаблянов да бъде поставен зам.-председателят на парламентарната група на партията Жельо Бойчев. Въпреки че самият Жаблянов минава за човек на Нинова. Според тях в левицата има заговор срещу Жаблянов, който далеч не бил сам автор на декларацията за "Луковмарш".

Броженията срещу Бойчев пък са породени и от факта, че тази сутрин в Нова тв заяви, че партията се разграничава от изразеното в декларацията мнение. Самият Бойчев споделя, че няма да се издига в парламентарната йерархия.

Опозиционерите на Нинова обаче разказват как Жаблянов просто обобщил мненията на съпартийците си от партийното ръководство за това какво да бъде включено в декларацията, която била обсъждана още преди две седмици. Текстът обаче в действителност не бил съгласуван след написването му, а Жаблянов го е пуснал до пресцентъра, който на свой ред не го сверил, а директно го свел до електронните пощи на медиите. След като декларацията изтече, лично Нинова се е обадила спорният текст да бъде свален. Това постави левицата в още по-деликатно положение.

"Ако не се бяхме опитвали да замажем гафа, щеше да мине за два дни и да се забрави. С това действие обаче аз бих направил като ГЕРБ - десет дни щях да разнасям скандала", сподели депутат от БСП.

Опозиционната партия бе поставена в още по-деликатна позиция предвид факта, че под натиск от депутатите й ГЕРБ оттеглиха не зам.-председател, ами цял председател на парламента. Димитър Главчев подаде оставка преди месеци след скандала с изгонването на Корнелия Нинова и Антон Кутев от залата и бързо бе заменен с Цвета Караянчева. Сега от ГЕРБ се готвят да атакуват левицата по "морална" линия - как те са се лишили от Главчев и за по-малко, а БСП не желае да се раздели със зам.-шефа на парламента Жаблянов за по-тежкото провинение оправдаване деянията на Народния съд.

Не даваме Жаблянов

Днес по обяд "другарският съд" излезе с решение, че не дава Валери Жаблянов (по примера на ГЕРБ с казуса с Делян Добрев, придобил популярност като "Не даваме Делян").

Драгомир Стойнев (вляво) и Кирил Добрев. Снимка БСП

"БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка на Валери Жаблянов, но се извинява на репресираните през комунистическия режим", обяви зам.-председателят на партията Кирил Добрев. - "Искам да припомня, че БСП има позиция от 1991 г. Като приема политическата отговорност на своята предшественичка за допуснатите от нея грешки и деформации,  БСП се извинява на всички граждани на страната, включително и на партийните членове, които през този период бяха незаконно, необосновано или несправедливо репресирани, тероризирани или унижавани. Досега не е имало партиен орган, който да преразгледа или да направи друга позиция. По този повод Изпълнителното бюро на БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка, няма основание за нея нито в правилника на НС. Смятаме, че дневният ред в обществото е съвсем друг и различен".

Според правилника на парламента председателят и заместник-председателите на Народното събрание могат да бъдат предсрочно освободени по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители (80 депутати). Това може да стане, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност.

Поискана с подписка от депутати оставка на член на ръководството на Народното събрание се подлага на гласуване на първото заседание на парламента от деня на внасянето на искането. На засегнатия се дава правото да бъде изслушан от трибуната. За сваляне на човек от парламентарния президиум са нужни гласовете на поне половината от присъстващите в залата депутати, пише в правилника.

Т.е. управляващите нямат никакъв проблем да свалят Жаблянов и чрез гласуване. Какво ще реши обаче левицата, предстои да видим.