Около 16 милиона лева ще струва експонирането на Голямата базилика в Пловдив. Малко над половината от сумата осигурява фондация "Америка за България" - 8.2 милиона лева, останалите - община Пловдив. Голямата базилика в Пловдив се очаква да отвори врати за посетители в началото на 2019 г. Идната есен в България ще се състоят местни избори.

Това стана ясно от изявления на кмета на Пловдив Иван Тотев и представители от "Америка за България", направени при представянето на проекта за възстановяване на национален паметник на културата Голямата ранно-християнска базилика (Епископска). 

Проектът за експонирането на паметника вече е одобрен и съгласуван от Националния институт за недвижимито културно наследство (НИНКН). В Пловдив започна изграждането и на защитната сграда, която ще е от олекотена метално-стъклена конструкция и на две нива, за да могат да бъдат експонирани и мозайките, разкрити на обекта.

Мозайките, които са датирани от 4-5 век, са простират на над 2000 кв. м площ. Входът на защитната сграда ще е откъм някогашния вход на Епископската базилика, а контурите на новата сграда ще повтарят тези на оригиналната. При археологическото проучване е открит и част от надпис, който потвърждава хипотезата, че храмът е бил епископски тъй, като съдържа фрагмент от името на епископа, съобщиха археолози. 

Пространството около паметника ще бъде оформено в площад с пешеходни алеи, велоалея, сух фонтан, зелени площи с детска площадка, предвидени са и около 50 паркоместа, от които и две за автобуси.