Християндемократическият съюз на канцлерката Ангела Меркел и баварският й партньор Християнсоциалният съюз на Хорст Зеехофер са се договорили за коалиция със Социалдемократическата партия (ГСДП) на Мартин Шулц, съобщават световните агенции.

Лидерът на ГСДП Мартин Шулц ще стане външен министър, съобщава "Билд". Финансовото министерство също се поема от социалдемократите - настоящият кмет на Хамбург Олаф Шолц ще отговаря за финансите на Германия. Партията на Шулц вземе също министерството на труда, на правосъдието, на семейството и на околната среда.

ХДС получава министерствата на икономиката и на отбраната, а лидерът на ХСС Хорст Зеехофер ще бъде министър на вътрешните работи в коалиционния кабинет.

Отстъпването на ключовото финансово министерство на коалиционните партньори показва силното желание на Меркел да продължи съществуването на коалицията, която управлява Германия след 2013 г., и отстъпките, на които е готова за това. Волфганг Шойбле, който заемаше поста досега, е известен със строгата си финансова политика. Социалдемократите обаче дадоха заявка, че това ще се промени.

Партията на Шулц подкрепя идеята на френския президент Еманюел Макрон за общ бюджет на еврозоната и Европейски валутен фонд - стъпка към т. нар. Европа на две скорости. Подобни реформи заплашват страните извън валутния съюз, включително България, от изолация.

Коалиционно споразумение би приближило Германия до създаване на правителство четири месеца след парламентарните избори.

Коалиционното споразумение обаче трябва да бъде одобрено от 463 723-те членове на ГСДП, преди да бъде подписано. Очаква се това да стане през първия уикенд на март, твърди ДПА. Самото гласуване се провежда по пощата и продължава около три седмици.

След провал на преговорите по съставяне на управленска коалиция между Християндемократическия съюз на Меркел, сестринския баварски Християнсоциален съюз, либералите и Зелените (т.нар. коалиция "Ямайка") започнаха преговори по сформиране на широка коалиция между консерваторите и социалдемократите. Те трябваше да приключат в неделя, но продължиха в началото на тази седмица. Финалният етап на преговорите започна във вторник сутринта, като се очакваше споразумение да бъде постигнато още същия ден. Окончателното решение обаче идва почти 24 часа след началото на срещата.

След изборите на 24 септември миналата година лидерът на социалдемократите Мартин Шулц категорично обяви, че неговата партия излиза в опозиция и той никога нямало да приеме пост в кабинет на Меркел. Впоследствие обаче промени позицията си, което доведе до срив в покрепата на неговата Германска соцалдемократическа партия - 18 на сто при 17 на сто за антиевропейската и десноекстремистка партия "Алтернатива за Германия". На партиен конгрес на Социалдемократите в Бон на 21 януари делегатите подкрепиха евентуално участие на ГСДП в коалиция с ХДС/ХСС.

Основните конфликтни точки при преговорите бяха в областите на здравеопазването и правата на работниците.

Ангела Меркел си тръгва след продължителните преговори. За пръв път партията на канцлерката отстъпва финансовото министерство.

Кой ще влезе в новия кабинет?

Министерството на вътрешните работи ще бъде поверено на баварския Християнсоциален съюз (ХСС). Очаква се за министър да бъде назначен председателя на партията Хорст Зеехофер. До този момент ведомството бе ръководено от Томас де Мезиер (ХДС).

Министерството на външните работи остава под ръководството на ГСДП. Председатеделят на партията Мартин Шулц ще замени Зигмар Габриел на поста министър на външните работи. За тази цел той ще преотстъпи на Андреа Налес лидерското място в ГСДП веднага щом партията одобри коалиционното споразумение, твърдят местни медии.

Ключовото Федерално министерство на финансите, което до този момент бе поверено на християндемократите, преминава под ръководството на социалдемократите – решение, което се разглежда като изключително важно не само за бъдещата финансова политика на Берлин, но и на Европа.Кметът на град Хамбург Олаф Шолц ще напусне поста си, за да поеме ресора. В предходното германско правителство финансов министър бе Волфганг Шойбле (ХДС).

Очаква се Федералното министерството на икономиката да бъде поето от християндемократите на Меркел. С оглед на запазването на баланса при разпределението на ресорите, ГСДП и ХДС вероятно ще "разменят" ръководството на финансовото и икономическото министерство.

Социалдемократите ще поемат Федерално министерство на труда и социалната политика. Като най-вероятен кандидат за поста се посочва името на бившия генерален секретар на партията Катарина Барли. Министерството има голям бюджет и е ключово за изпълнението на много от обещанията, дадени от ГСДП в областта на заетостта.

Традиционно министерството на земеделието е под ръководството на ХСС. Към настоящия момент остава неясно дали Кристиан Шмид ще остане на поста и през следващите четири години. Има вероятност обаче ведомството да бъде прехвърлено на ХДС с оглед на баланса при разпределението.

Вече бе потвърдено, че министерството на транспорта и дигиталните технологии ще бъде дадено на ХСС. Добри шансове за поста има досегашният държавен секретар във ведомството – Доротее Бер. Но медии съобщиха, че министерството може да бъде оглавено от генералния секретар на ХСС Андреас Шойер.

Правосъдното министерство остава за ГСДП. За министерския пост има две възможности: Хайко Маас, който заемаше длъжността до този момент, или Ева Хьогл. 

Министерството на здравеопазването вероятно ще бъде предадено на ХДС. Най-добри шансове за министерския пост имат досегашният здравен министър Херман Грьое и Анете Видман-Мауц.

Министерството на околната среда също остава за ГСДП, а досегашният министър Барбара Хендрикс има големи шансове да продължи да работи на поста и през следващите четири години. 

Министерството на развитието остава за ХСС. Герд Мюлер, досегашният ръководител на ресора, не крие амбициите си да запази поста. В медиите обаче е спрягано името и на бившия държавен секретар в министерството на транспорта Доротее Бер.

Образователното ведомство вероятно ще бъде отново в ръцете на ХДС. Йохана Ванка може да запази поста си.

Министерство на отбраната вероятно ще остане за ХДС. Досегашният министър Урсула фон дер Лайен има добри шансове да запази поста си, въпреки спада в подкрепата, която получава от германските граждани.

Министерството на семейството вече е предадено на ГСДП. Като потенциален кандидат за министър се спряга името на Катарина Барли.