Парламентът отхвърли на първо четене предложение на ДПС за промени в Закона за българското гражданство. 25 гласуваха "за", 46 "против" и 86 "въздържал се". Според вносителите с промените се хармонизира българското законодателство с европейските стандарти в производствата за българско гражданство и се премахва дискриминационното разграничение на кандидатите по национален или етнически произход. Идеята на промените е да се създаде ускорен ред, по който изселниците от 50-те и 70-те години на миналия век, избрали тогава турско гражданство по силата на спогодба с южната ни съседка, да могат да възстановят и българското си.

Основните дебати се завъртяха около това дали с предложените изменения на практика не се денонсира двустранната спогодба с Турция от края на 60-те години на миналия век. Според "Обединени патриоти" лице, загубило българското си гражданство, може да го възстанови само ако между България и съответната страна ( в случая Турция) няма спогодба.

"Патриотизмът и национализмът са имунната система на едно общество. Това е възстановяване на Османската империя, която политика се осъществява като пета колона на ДПС в полза на Анкара."

Това заяви депутатът от "Обединени патриоти" Павел Шопов. На думите му остро възрази Хамид Хамид (ДПС):

"Недопустимо е тук да се говори, че ДПС е турска партия. ДПС е доказала, че е най-българската партия. Ние сме членове на ЕС, НАТО и никой не може да отрече заслугите на ДПС за това спешно търсете психиатри за тия..."

Станислав Станилов от "Обединени патриоти" изтъкна, че промените в закона касаят хора, които "не знаят и български".

"Убедили сме се, че ДПС е представител на турската диаспора в България. Следващия път, като ме наречете фашист, ще трябва да се съдим. Сега щяха да викат психиатър. В тази зала аз никога не съм обиждал никого и не съм се държал крайно", каза още Станилов.

Християн Митев от същата група цитира негативно становище на правосъдното министерство. В него се казва, че недискриминацията е заложена в Конституцията и в специален закон и че с предложените текстове се отваря вратата за огромен брой хора, които биха кандидатствали за българско гражданство. Изтъква се, че тези хора живеят отдавна извън пределите на страната и са изгубили връзка с нея.

"Колегите от ДПС за пореден път правят политически ПР, за да могат да активизират все по-намаляващия си електорат", обобщи Митев.

Колегата му Юлиян Ангелов попита:

"Какво предлагате? Всички, които не са обект на двустранни спогодби, могат да получат българско гражданство. Вие предлагате отпадане на тези спогодби. Вие искате стотици хиляди, даже милиони да получат българско гражданство и така Турция да влияе на вътрешната ни политика."

На което Хамид отговори, че Ангелов не е чел законопроекта.

"Това са хора, които имат баща или дядо български граждани, милеят за България, но криворазбрани политици им пречат да си получат документа. Касае се за граждани, прогонени по време на възродителния процес, едно престъпление, което бихме окачествили като етническо прочистване. Дължим им го", каза депутатът.