Проект на изменение в Закона за българското гражданство внася днес като дневна точка в дневния ред Движението за права и свободи (ДПС). Идеята е да се създаде ускорен ред, по който изселниците от 50-те и 70-те години на миналия век, избрали тогава турско гражданство по силата на спогодба с южната ни съседка, да могат да възстановят и българското си, става ясно от текстовете, публикувани на сайта на парламента.

"Заинтересовани групи са стотици хиляди български граждани", посочват вносителите.

"Става въпрос за бърз ред за възстановяването на гражданството на тези, които са лишени от българско гражданство несправедливо, те са родени в България и всеки ден мислят за България", коментира пред бТВ Хамид Хамид, един от авторите на проекта.

"Република България е ратифицирала Европейската конвенция за гражданството, която е в сила от 1 юни 2006 г. В нея е предвидено недопускане на дискриминация в разпоредбите относно гражданството на държава страна по конвенцията - същите не трябва да правят разграничение и да предвиждат практика, водеща до дискриминация, основана на пол, религия, раса, цвят на кожата или национален или етнически произход. 

Повече от 10 години след ратифицирането на Европейската конвенция за гражданството Законът за българското гражданство съдържа дискриминационни разпоредби, обявени за недопустими от Европейската конвенция за гражданството", пише в мотивите към законопроекта.

От ДПС обобщават:

"С настоящия законопроект се предлага хармонизиране на българското законодателство с европейските стандарти в производствата по българско гражданство и премахване на дискриманционното разграничение на кандидатите по признака национален или етнически произход."

През 1969 г. влиза в сила спогодба между Народна република България тогава и Турция, която предвижда изселване от България на гражданите й от турски произход, чиито близки и роднини вече са се изселили до 1952-ра. Българският закон поражда правни казуси за всеки наследник на изселник, пожелал възстановяване на гражданството си.

Това е поредният опит на ДПС през годините да въведе такива текстове в българското законодателство, като досега никога не са минавали през пленарната зала.