Лихвите по депозити продължиха своя спад, като годишният им размер вече доближава скромните 3%. Според статистиката на БНБ, ако през юни сте открили банков влог в лева, средната годишна лихва по него е 3,36%. Само за година лихвата е паднала с 0,61 процентни пункта. При евровите депозити спадът е по-голям - с 0,82 процентни пункта до 2,89% годишно.

Сериозната част от годишния спад на лихвите се е случила през юни, вероятно заради банковата криза, която накара хората да теглят депозити и да ги прехвърлят в други банки при съответно по-ниски лихвени нива, отколкото са били преди това. Така в сравнение с май през юни средният лихвен процент по срочните депозити в левове е паднал с 0,23 процентни пункта, а по тези в евро - с 0,55 процентни пункта.

 

При лихвите по кредитите за домакинства през юни има обратна тенденция - повишение както на месечна, така и на годишна база при левовите потребителски заеми. При тези в евро на годишна база има понижение, но на месечна - спрямо май, има минимално повишение.

За сметка на това жилищните кредити както в левове, така и в евро, продължават да поевтиняват. Годишният процент на разходите, който включва и такси и застраховки, по тези в левове през юни е 7,36%, а по тези в евро - 7,77%.