Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лихвите по депозити продължиха своя спад, като годишният им размер вече доближава скромните 3%. Според статистиката на БНБ, ако през юни сте открили банков влог в лева, средната годишна лихва по него е 3,36%. Само за година лихвата е паднала с 0,61 процентни пункта. При евровите депозити спадът е по-голям - с 0,82 процентни пункта до 2,89% годишно.

Сериозната част от годишния спад на лихвите се е случила през юни, вероятно заради банковата криза, която накара хората да теглят депозити и да ги прехвърлят в други банки при съответно по-ниски лихвени нива, отколкото са били преди това. Така в сравнение с май през юни средният лихвен процент по срочните депозити в левове е паднал с 0,23 процентни пункта, а по тези в евро - с 0,55 процентни пункта.

 

При лихвите по кредитите за домакинства през юни има обратна тенденция - повишение както на месечна, така и на годишна база при левовите потребителски заеми. При тези в евро на годишна база има понижение, но на месечна - спрямо май, има минимално повишение.

За сметка на това жилищните кредити както в левове, така и в евро, продължават да поевтиняват. Годишният процент на разходите, който включва и такси и застраховки, по тези в левове през юни е 7,36%, а по тези в евро - 7,77%.

 

Ключови думи

Коментари

Затова пък лихвите по кредитите скачат до небето. За един 20 годишен кредит напълно е възможно да се плати реална лихва от 300-400%!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.