Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В сравнение с 2001 г. положителните оценки в Русия за дейността на тайните служби са нараснали през тази година почти двойно - до 66%, а отрицателните са намалели тройно и през януари са били 12 на сто. Според 69% от населението (и 76 на сто от хората под 30 години) е престижно човек да работи във Федералната служба за сигурност. 45 на всеки сто души в Русия искат днес децата и внуците им да станат чекисти срещу само 29 процента през 2001 г.

В редакционен коментар в. "Ведомости" обяснява защо почти половината жители на Русия искат децата им да станат чекисти.

Социолозите от фонд "Обществено мнение" (ФОМ) регистрират нарастваща популярност на тайните служби през период, практически съвпадащ с управлението на президента Владимир Путин, посочва руският всекидневник, предава БТА.

Според изданието престижът на руските тайни служби расте заради засилващата се конфронтация на Москва със Запада.

"Формираният най-вече от телевизора синдром на обсадена крепост създава в умовете необходимост да парират интригите на враждебните сили - коментира Григорий Кертман от ФОМ. - Информацията за извършени и предотвратени терористични атентати в Русия и в чужбина потвърждава за гражданите, че има смисъл да съществуват специални служби. Опасността те да се намесват в личния живот минава на заден план."

Освен това героичните сериали за чекисти от последните години са отслабили негативните чувства от репресиите по съветско време, посочва "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Върху нагласите на хората в Русия е повлияла и личността на Владимир Путин, който идва от тайните служби - наред с мнозина свои съратници. Така много хора виждат в тях "ефикасен социален асансьор".

"Шумните дела срещу губернатори, висши служители и силови шефове убедиха хората в Русия, че ФСС е надвила съперниците си в негласната схватка на спецслужбите и е заела върховата позиция в йерархията им. Станала е всеобщ контрольор - и на правоохранителните структурии, и на държавния апарат", смята политологът Николай Петров.

Хората виждат, че именно чекистите, а не бизнесмените или държавните служители са истинските господари на положението в страната. Затова искат и близките им да постигнат същия успех в живота, констатира "Ведомости".

Коментари

Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

И тук е така!

Погледнете какви групи студенти има по специалността "национална сигурност". Преди години в НБУ бяха приели, ако не се лъжа, над 200 души за един випуск. А в колко други университети има такава специалност...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.