Столичният общински съвет (СОС) одобри плана за трасето на трамвая до Студентски град въпреки протестите на живеещи в кварталите "Лозенец", "Изгрев" и "Дианабад" и неправителствени организации.

Те подозират общината, че се готви да изсече поредната порция дървета, за да задоволи бъдещи частни интереси за застрояване на Борисовата градина.

СОС одобри регулационният план за участъка от кръстовището на булевардите "Стоян Михайловски" и "Пейо Яворов" до гара Пионер. Това беше единственият участък без план заради съпротивата на живеещите в района и минаването на релсите под прозорците на живеещите на ул. "Никола Габровски".

Новата трамвайна линия е с дължина от 8,8 километра единичен коловоз. Трасето започва от кръстовището на бул. "Пейо Яворов" при "Семинарията", минава по бул. "Стоян Михайловски" през гората и стига до жп гара "Пионер". После трамваят продължава по улица "Никола Габровски", като се предвижда там да бъдат поставени шумозаглушителни стени. Оттам маршрутът е по бул."Г. М. Димитров" и се предвижда той да достига до едноименната станция на метрото.

Оттам трамваят ще се движи по бул. "Св. Климент Охридски" до съществуващото обръщателно ухо след кръстовището с бул. "Андрей Ляпчев". Това е някогашната крайна спирка в квартал "Дървеница".

Планирано е изграждането на 7 нови спирки, а други 11 ще бъдат ремонтирани.

Срокът за изграждането на новата линия е 9 месеца.

Новото трасе е част от големия проект за обновление на градския транспорт в столицата за 100 млн. лв. и се финансира от Оперативна програма "Регионално развитие". За да не бъдат загубени средствата по него, той трябва да е готов най-късно до октомври 2015 г.