Изнасилването се използва като оръжие във военни конфликти, но за това рядко се говори. Това заяви специалният пратеник на Агенцията на ООН за бежанците актрисата Анджелина Джоли в съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Жените са сред най-засегнатите от насилието на терористични организации като "Даеш" и "Ал Кайда" и НАТО има отговорността да защитава техните права при военни дейстия, заяви Столтенберг.

"Сексуалното насилие на война засяга не само жените и момичетата, а и мъжете и момчетата", каза генералният секретар на НАТО.

Двамата се обединиха около три приоритета: обучение на войниците на НАТО как да помагат на жертви на сексуално насилие и как да се справят с извършителите; задължително съобщаване за сексуално насилие на бойните полета и повишаване на информираността.

Според Джоли ключово за решаване на проблема е участието на жените.

В първия режисьорски дебют на актрисата - филма "В земя на кръв и мед", който разказва за войната в Босна и Херцеговина, са показани сцени на сексуално насилие над жени мюсюлманки, пленени от босненски сърби по време на конфликта.

"Не може да има траен мир, без жените да имат равни права", каза още тя.

Джоли изпусна чантата си точно преди пресконференцията.