Ирина Бокова, бивш генерален директор на ЮНЕСКО, е била номинирана за член на съвета на директорите на руската "Фосагро". Холдингът се състои от няколко дъщерни компании и е сред топ 100 в Русия.

Групата "Фосагро" е най-големият европейски производител на фосфатни торове, най-големият в света производител на висок клас фосфатни скали и вторият в света (след компания от Китай) производител на амониев фосфат и диамониев фосфат. 

Собственик на “Фосагро“ е Андрей Гуриев, руски милиардер, който купи най-скъпото имение във Великобритания, отстъпващо по площ само на Бъкингамския дворец.
Гуриев е под № 29 в публикувания вчера „Списък Путин“ от Министерството на финансите на САЩ. 

Бокова трябва да бъде утвърдена от събрание на акционерите на 26 февруари. Тогава се очаква „Фосагро“ да вземе решение и за изплащане на дивиденти в размер на 2,72 млрд. рубли (около 38 млн. евро).

Ирина Бокова бе кандидат на България за генерален секретар на ООН през 2016 г. В последния момент правителството издигна и кандидатурата на Кристалина Георгиева. На финала постът бе спечелен от португалеца Антониу Гутереш.

Гуриев - динамовец, комсомолец, милиардер

Андрей Гуриев

Състоянието на Андрей Григориевич Гуриев (57 г.) възлиза на 4,3 милиарда долара по данни от лятото на 2016 г.

Кариерата му е твърде любопитна, но и типична за много съвременни богаташи в Русия.

Служи в спортното дружество "Динамо" на Вътрешни войски към МВР на СССР през 1981-1983 г. Завършва Държавния централен институт по физическа култура.

През 1985 г. става секретар на комитета на ВЛКСМ - съветския комсомол, към Мурманския градски съвет на "Динамо". Две години по-късно преминава на същия пост в Москва.

В края на перестройката вече е типичен номенклатурчик. Издигнат е за първи секретар на Фрунзенския районен комитет на ВЛКСМ в Москва.

През 1990 г., когато съветските републики започват да обявяват една по една независимост, Гуриев оглавява обществения благотворителен фонд "Правопорядък", т.е. "Правов ред". Става и главен експерт по опазването на информацията в обединението МЕНАТЕП. Издига се до зам.-шеф на инвестиционното управление на банка МЕНАТЕП. Собственик на тази банка, обявена в несъстоятелност и фалирала, е добре известният Михаил Ходорковски.

В края на 2001 г. Андрей Гуриев е назначен за представител в Съвета на федерацията от правителството на Мурманска област.

През 2006 г. завършва второто си висше образование - Минно-геоложкия институт "Плеханов" в Санкт Петербург. Оттогава се насочва към химическата промишленост. Става генерален директор на научноизследователски институт по торове и инсектофунгициди (препарати за унищожаване на насекоми и гъби).

През пролетта на 2013 г. новоизпеченият бизнесмен предсрочно напуска Съвета на федерацията, за да оглави "Фосагро".

Към 2015 г. Гуриев е притежавал луксозното имение "Уитънхърст" в Лондон на стойност 500 милиона долара. В момента там се извършва ударно разширяване и се очаква то да стане второто по площ в британската столица след Бъкингамския дворец.

Гуриев притежава палата "Уитънхърст" в Лондон. Снимка Уикипедия