Антонио Гутереш, който от 1 януари 2017 г. е новият генерален секретар на ООН, излезе още в първия ден от мандата си с призив към световните лидери да положат усилия за преустановяване на въоръжените конфликти по света.

"В първия ден от новата година се обръщам към всички вас: нека поставим мира на първо място. Мирът трябва да бъде нашата цел и призовавам граждани, правителства и лидери, да се постараем да преодолеем различията", заяви португалецът, който наследи Бан Ки-мун на важния обществен пост.

Един въпрос ми тежи много на сърцето - как да помогнем на милионите хора, страдащи от конфликти и войни, на които не им се вижда края, обяви Гутереш. И апелира всички да се посветят на мира - днес и всеки ден.

"Нека направим 2017-а година на мира", добави новият генерален секретар.

Той предупреди, че трилиони долари се харчат за унищожение на социалната и икономическата база, а недоверието и страхът може да тегнат поколения наред.

Гутереш (67 г.) поема ръководството на Обединените нации за 5 години - до 31 декември 2021 г. Той беше министър-председател на Португалия от 1995 до 2002 г.

Антонио Гутереш бе избран за поста през октомври миналата година в надпревара, която ще запомним с двете български кандидатури - първоначално правителството издигна Ирина Бокова, а след това - еврокомисар Кристалина Георгиева. За съжаление, и двете не успяха, въпреки очакванията, че новият генсек може да дойде от Източна Европа.