Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От дебата около ратифицирането на Истанбулската конвенция изплува терминът джендър, преведен на български като "социален пол". Според Конвенцията на Съвета на Европа терминът означава “социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете".

Какво казват по въпроса други международни организации и документи?

Според Световната здравна организация (СЗО) джендър се отнася за "социално конструираните характеристики на мъжа и жената - норми, роли и взаимоотношения".

“Хората се раждат като мъже или жени и са възпитавани в съответните норми на поведение – включително как трябва да общуват с хората от същия или противоположния пол в домакинството, общността и на работното място.“

Според определението на СЗО от това дали един човек следва или не установените модели на поведение зависи дали той ще бъде приет или изключен от социалната група. Свързаните със социалните роли стереотипи често са от значение за материалното, здравословното и психическото положение на човека, отбелязва още организацията. Това се отнася както за Третия свят, така и за развитите страни, където например заплащането на жените често е по-ниско от това на мъжете.

Ето я и дефиницията за джендър на речника на Оксфорд:

"Двата пола (мъжки и женски) особено когато става дума за социални и културни разлики вместо за биологични. Терминът се използва в по-широк смисъл за означаване на роли, които не отговарят на установените идеи за мъж и жена."

Организацията на ООН за храни и земеделие (ФАО) определя джендъра като “отношения между мъжете и жените, едновременно сетивни и материални“.

“Джендърът не се определя биологично, а е резултат от социално конструираните характеристики на мъжа и жената. Той е централен принцип на организация на обществата и често управлява процеса на производство и възпроизводство, консумация и разпространение.“

Според дефиницията на ФАО свързаните с джендъра проблеми се фокусират върху отношенията между мъжа и жената, техните социални роли и достъпа до ресурси, разделението на труда, интересите и нуждите.

Джендърът е социалната дефиниция на мъжа и жената, продължава определението на ФАО. Те се различават значително между различните култури, класи, възрастови групи и в различни исторически периоди. Отношенията между т. нар. социални полове са практическо проявление на обществените дефиниции на правата, отговорностите и идентичностите на мъжа и жената.

В документите на Европейския съюз терминът джендър се среща основно в контекста на равенството между половете. Става дума за това, че Евросъюзът се бори за равно заплащане на мъжете и жените на една и съща позиция, присъствието на жени в управлението както в частния, така и в държавния сектор.

В някои от тези дефиниции се прокрадва и т.нар. нетрадиционни социални роли на мъжа и жената. Трябва да де уточни обаче, че става въпрос по-скоро за случаите, в които жената в семейството заема ръководна длъжност, а мъжът се грижи за домакинството например. Всички дефиниции изтъкват, че джендърът няма нищо общо със сексуалната ориентация и двете понятия не бива да се смесват.

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ДЖЕНДЪРСКОТО БЪДЕЩЕ:

(с извинение за русофобите, но не съм в състояние да преведа вица) Деца в детската градина: Първото се хвали - "у меня папа родной, мама не родная"; Второто - " у меня мама родная, папа не родной"; Третото - " у меня и папа родной, и мама родная". Първите две в един глас - "Такие не бывают!!!"
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

В Раша може и да "не бывают"

В "православна" Раша процентът на разводите, на абортите и на изоставените деца с налични живи родители е несравнимо по-висок от европейския, в това число от българския.
10 стинки's picture
10 стинки
10 стинки

gender анкетки

Значи като мярна анкетка на английски в която ме питат за джендър, не пиша мъж или жена, ами трябва да обяснявам дали мия чинии, простирам, поправям ВиК, т.е. да си обясня надълго и широко. И как точно се чувствам него ден, дали съм на кеф или не. Полът си е пол, ебаньето си е ебанье, връзката между двете дали има значение юридически... Дали трябва да има право за Хората и после право за жените. хмм? Нямам още твърд отговор на тез въпроси, тъй че не ме плюйте прибързано, да не ви натроша зъбките...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.