Париж се подготвя за пик в нивото на Сена, която продължава да приижда, макар че не се очаква да достигне нивото от 6,10 м от юни 2016 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

След месец проливни дъждове днес следобед реката достигна 5,73 м във френската столица, сиреч повече от четири метра над нивото в нормално време. Водата стигна почти до кръста на статуята на зуава на моста Алма - популярният ориентир за парижани. Прогнозите са, че Сена ще продължи да повишава нивото си до около 5,95 м през нощта срещу неделя. Катастрофалният сценарий, от който се страхуваха парижани - за ниво като през 1910 г., когато Сена достигнала 8,62 м, категорично е изключен, предвид по-сухото време, очаквано през следващите дни.

Линията на подземната железница RER C, една от най-използваните в столицата, ще остане затворена в частта по брега на Сена поне до 31 януари. Туристическите корабчета по реката са спрени, шлеповете-ресторанти са празни, а персоналът им е принуден да излезе в "технически отпуск".

Управителят на един от тези популярни ресторанти на открито, "Маркунет", смята, че заведението му ще остане затворено поне още два месеца, което ще му струва загуби от най-малко 40 000 евро.