Европейският център за свободата на медиите (ЕЦСМ), който е базиран в Лайпциг, организира експертна дискусия в Брюксел за свободата на българските медии.

„В началото, когато България влизаше в Европейския съюз, бяхме оптимисти. Подценихме обаче проблемите на прехода от комунистическа система към свободно и справедливо общество. Бяхме оптимисти, но днес имаме проблем”, заяви Хенрик Кауфхолд, председател на Управителния съвет на ЕЦСМ.

В дискусията участваха представители на Съюза на издателите в България (в който членува Клуб Z), Асоциацията на европейските журналисти – България, Съюза на българските журналисти, както и медийни организации от други европейски страни.

След представянето на ролята на депутата от ДПС Делян Пеевски за концентрацията на собствеността на медиите и превръщането на голяма част от тях в бухалки срещу всеки критичен глас, думата взеха служители на Пеевски, специално пристигнали за дискусията.

„Г-н Пеевски има само два всекидневника – „Телеграф” и „Монитор”, заяви главната редакторка на „Монитор” Любомира Будакова. Тя допълни, че заедно с регионалните и спортни издания, Пеевски има „всичко на всичко шест вестника”.

„Никакви радиостанции, никакви телевизии! Г-н Пеевски няма никакъв дял в разпространението на вестници. Проверете в Търговския регистър”.

Ръководителката на отдел „Европа” в „Репортери без граници” Полин Адес-Мевел бе изненадана да види, че нейната снимка се появява най-отгоре на вестниците на Пеевски с обвинения и конспиративни теории.

Причината за това е, че тя участва в представянето в София на „Бяла книга за свободата на медиите в България” и даде интервю по темата за бТВ. На следващия ден водещият Светослав Иванов стана обект на очерняща кампания от пеевските издания.

„Научих, че съм била тролена от вашите издания”, каза Полин Адес-Мевел.

„Ние не използваме тролове”, отвърна Будакова.

„Репортери без граници” изготвя годишна класация на държавите по света по индекса за свободата на словото. От 36-о място през 2006 г. България днес заема 109-о място.

Изпълнителният директор на ЕЦСМ Луц Кинкел отправи три препоръки към България за свободата на медиите:

Първо, правителството да вземе мерки, за да гарантира плурализма, защото медийният пазар е почти монополизиран.

Второ, европейските фондове за комуникационни цели да не бъдат разпределяни само в приятелски на властта медии, а при равни условия, включително и на критични медии.

Трето, държавата да гарантира сигурността на журналистите чрез законови промени и разследвания на посегателствата.

Европейският център за свободата на медиите поддържа прорамата „Журналисти в риск”, която осигурява временно убежище на преследвани журналисти. Част от програмата е бил българският журналист Димитър Стоянов, част от екипа на „Биволь”,  който разказа за посегателствата срещу него.

Юридическият съветник на ЕЦСМ Флутура Крусари заяви, че българското председателство на Съвета на ЕС е шанс, който трябва да бъде използван.

„България да даде сигнал за подобряване на свободата на словото. Западните Балкани чакат сигнал – България е длъжна да даде добър пример”.