Лари Насар, дългогодишният спортен лекар на националния отбор по спортна гимнастика на САЩ, получи 175 години затвор за сексуални посегателства над млади състезателки в периода 1986-2016 г.

Осъденият може да обжалва най-рано след 40 г. Той вече излежава 60-годишна присъда за притежание на детска порнография.

Скандалът, един от най-шумните в цялата спортна история на Америка, избухна през 2016 г. Насар бе признат за виновен по 10 обвинения. Федерацията на САЩ по спортна гимпастика скъса с лекаря през 2015 г., но той продължи да практикува до 2016-а, когато беше арестуван.

А още през 2014 г. Университетът на Мичиган, където работеше Насар, отстрани доктора за 3 месеца, след като проверка доказа, че е злоутопребявал със студентки.

Срещу Насар свидетелстваха 156 гимнастички в съда в Лансинг, щата Мичиган. През миналата година той призна, че е извършил сексуални престъпления с 10 момичета, в това число девойки, участвали на олимпийски игри, известни имена в спорта си.

Лари Насар е на 54 г. Беше уличен през 2016 г. от серия материали във в. "Индианаполис стар". Последва арест.

Показания в делото даде и звездата Симон Байлс, 4-кратната олимпийска шампионка от Рио де Жанейро. Тя призна, че била сексуално насилвана. Написа и писмо, което разпространи в социалните мрежи.