Руски риболовен кораб изчезна при силно вълнение в Японско море и вероятно е разрушен от водата. Всички 21 членове на екипажа почти със сигурност са загинали, предаде Интерфакс.

Радиовръзката с траулера "Восток" изчезнала по време на плаването му от южнокорейското пристанище Донхъ към остров Сахалин. Малко преди това оттам бил подаден сигнал за бедствие.

Всички моряци са жители на Сахалин.

Първоначално властите на острова съобщиха, че шансовете да бъдат открити съдът и моряците са големи.

По-късно обаче източник от международните служби за морско издирване и спасение заяви пред Интерфакс, че по предварителни данни съдът попаднал на метеорологични условия, към които не бил приспособен. Вълнението било със сила 4-5 бала, а скоростта на вятъра достигнала до 24 метра в секунда. "Восток" бил залят от вълна и заради силния вятър не успял да се задържи на повърхността и се обърнал.

Най-вероятно корабът бил разрушен от вълната. Екипажът на практика не е имал време да се възползва от спасителния сал.

Шансовете за спасение на моряците са почти нулеви. Водата в района е ледена, а височината на вълните достига няколко метра. Това не позволява на спасителни кораби да се приближат до мястото на трагедията. Отделно при такива условия няма шанс човек да се спаси дори със сал. Въпреки това хеликоптери кръжат над района с надеждата да открият някого.

Наблизо минал танкерът "Фиск". Екипажът му открил във водите три спасителни жилетки и няколко битови предмета от "Восток", но не и сал.