"Пропаст" в коалиционното правителство на ГЕРБ и "Обединените патриоти" видя вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той е дал интервю за вечерния блок на радио "Фокус" и бе цитиран от едноименната агенция. Симеонов е заявил, че има "корупционни схеми в енергетиката" и че е поставил въпроса на последното заседание на коалиционния съвет, но не останало време за дискусията. 

Според вицепремиера има цели браншове и сектори, в които "патриотите" нямат присъствие и така не можели да упражнямат контрол на взиманите решения. И посочи като пример сектора "енергетика".

"Лично аз ще кажа, че неблагополучията в определени сектори се дължи само на ГЕРБ. Ще ви дам пример, който поставих вчера на политическия съвет, но за съжаление нямаше време да бъде обсъден. В енергетиката няма почти никакви присъствие на "Обединените патриоти". В енергетиката продължават да съществуват корупционни схеми, за които съм подал сигнал. Един от тях е случаят с фалшивия търг за купуване на варовик от държавната ТЕЦ „Марица изток“ II, за който съм подал сигнал в прокуратурата, но това е само щрих от картината", казва вицепремиерът.

Той разказа още, че в момента се извършва смяна на управителния съвет на най-печелившото предприятие в България - Енергийния системен оператор, което генерирало годишни печалби от порядъка от 1 млрд. лв.

"Сменя се управителният съвет без да има каквато и да било консултации с коалиционния партньор“, заяви Симеонов и отсече, че като част от властта той не поема отговорност какво ще стане в ЕСО, учуден, че подобни действия могат да се случват без консултации между "патриотите" и по-големия партньор ГЕРБ.

Лидерът на НФСБ и заместник на премиера Бойко Борисов е уведомил последния за конкретния случай, става ясно още от преразказа на интервюто.

Още по време на преговорите между ГЕРБ и "Обединените патриоти" за съставяне на коалиционно правителство в политическите кулоари се говореше, че "патриотите" биха искали да поемат именно този ресор - енергетиката. Симеонов или друг негов колега обаче не получиха министерско място в сектора, а там начело остана Теменужка Петкова. 

До момента Валери Симеонов не е пестил критики и към друг сектор - този на туризма. В качеството на вицепремиер този сектор, както и цялата икономика, са в ресора му.