Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Влизането на комунизма в учебната програма провокира много дебати и въпроси. Някои историци изказаха недоволство, че в новите учебници периодът на комунизма е представен в по-лоша светлина дори от този на османското владичество.

Сравнението между тези два периода е доста интересна тема. И предполага по-различен подход към историята от учебникарските клишета. Ето няколко факта, които са добър повод за размисъл.

1. Когато е завладяла България, Османската империя е унищожила по един или друг начин целия тогавашен български елит. Съветската империя направи същото.

2. По време на Османската империя частната инициатива и предприемачеството на българите са били поощрявани с цел да се събират колкото се може повече данъци. Съветската империя унищожи частната инициатива и предприемачеството у нас.

3. По време на Османската империя българите са можели да пътуват и да търгуват из целия свят. По време на Съветската империя пътуванията извън България бяха силно ограничени, дори невъзможни, а търговия бе мръсна дума.

4. По време на Османската империя частната собственост е била ако не неприкосновена, то поне до голяма степен гарантирана. Съветската империя я унищожи.

5. По време на Османската империя е имало религиозна дискриминация срещу християните. Част от българите са приели исляма - някой насилствено, други доброволно заради икономически облаги, трети по идеологически причини (има твърдения, че българомохамеданите са потомци на богомилите) и т.н. Съветската империя преследваше всички религии.

6. По време на Османската империя българите не са имали политически права. По време на Съветската империя българите, освен членовете на БКП и казионното БЗНС, също нямаха политически права, като членовете на тези партии имаха право само и единствено да аплодират решенията  на ръководствата.

7. По време на Османската империя е имало силно местно самоуправление. По време на Съветската империя в България всичко бе силно централизирано и до гляма степен продължава да бъде такова и до днес.

8. По време на Османската империя българите са нямали своя държава. По време на Съветската империя формално държава България имаше, но реално тя нямаше никаква собствена политика.

9. Османската империя е просъществувала 500 години. Съветската империя 50 години.

Списъкът със сигурност би могъл да бъде продължен.

Коментари

грешите

По време на Отоманската империя не е убит елита!!!! Рода на Асеневци са администрирали българските земи до към 1800 година!!! Те са управлявали и са си плащали данък на султана като васали!

Не знам откъде знаете това за

Не знам откъде знаете това за Асеневци. Аз нямам такава информация. Знам, че има предположения, че по места някои болярски родове са запазили положенив, включитлено за Шишмановци се говори. Но това са по-скоро твръдения. Не съм написал, че елита е убит, а че е унищожен, някои са приели исляма и т.н.

...

Това за търговията и за пътуванията в чужбина по времето на соца въобще не е било точно така - да, имало е проблеми, но и търговия е имало, и пътувания - също. За мен периодът 1944-1989 г. е вероятно най-градивният след Освобождението, защото едва тогава държавата и народът ни достигат цивилизационни удобства и достижения за всеки един, а не само за елита. Да, не могат да бъдат отречени репресиите, убийствата, натискът на личностно ниво, но извън това много неща са направени и създадени в този период, които продължават и ще продължават да съществуват, в т.ч. и в областта на културата, образованието, здравеопазването и т.н.

Г-н Верен читател, много неща

Г-н Верен читател, много неща са направени и в Германия по времето на Хитлер. Включително първото истинско социално законодателство в света - 8 часов работен ден, платедн годишен отпуск и т.н. Означава ли това, че и Хитлер трябва да бъде в известна степен реабилитиран?
 's picture

Бобо

Читателя

Верни читателю , комунистите колкото и да се мъчеха не можеха да спрат естественото развитие на човека , на това му се вика природа ... Колкото до градивното нещо не си в час , кое точно е градивното , че разрушиха българското село ли , че научиха трудолюбивия българин на лентяйство и безотговорност ли , няма по отвратителен период в историята на нашата страна и както виждаш семената които той пося върху манталитета на народа и до сега след 28 г. не могат да се премахнат , вземи прочети Г.Марков да видиш как се е унищожавало всичко читаво в онази държава , дядо ми преди девети обикновен служител в БДЖ с една заплата е хранил шест човека , отгледал и изучил три деца , ходи при любимия ти соц това да се случи - никога . Соца бил градивен , че дори през тези 28г. преход се построи в пъти повече и сгради и фабрики и пътища и магистрали отколкото при 45г. Соц , дори брутния продукт на България е три пъти по голям от Соца , представи си само ако не бе червената армия къде щеше да е България ....
ки брит's picture
ки брит
kibrit

Тъжна равносметка

Ако към сравнението между двете епохи се добави и времето на прехода 1989-2017, ще излезе, че не сме мръднали кой знае колко, с изключение на това, че технологиите са навлезли в живота ни, защото нама как и кой да ги спре, но робското самосъзнание - да служим на господарите, си е останало. Рубладжийчета, ДОСТчета и герберчитата са готови да лъскат чепиците на който ги пожелае, а ние кротко си мълчим, за да не си създаваме главоболия и като хъшове или дисиденти, псуваме на маса и се ослушваме, да не ни чуе някой.
Venian Grigorov's picture
Venian Grigorov
Venian Grigorov

Не всичко е 100% вярно.

Политическите права и участието в местното самоуправление е едно и също. В този смисъл българите са имали свои политически права в рамките на османската империя. Има също и доста везири при Султана, които са е вероятно български произход.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.