Сагата "Хасково" и словесните престрелки между Елена Йончева от БСП и Делян Добрев от ГЕРБ продължиха днес с контраатака от страна на втория от ефира на бТВ, след като Йончева го обвини миналата седмица, че свързани с него фирми са спечелили милиони от обществени поръчки в Хасково.

„Поръчка” от трима бизнесмени, окупирали Община Хасково, или от чужди служби по линия на енергетиката или фиксация на Елена Йончева по персоната му – така депутатът от ГЕРБ Делян Добрев си обяснява новите твърдения на социалистката.

„Изпълнява ли Елена Йончева поръчки на трима бизнесмени в Хасково, които са „превзели” хасковския кмет и той вече не е кмет на ГЕРБ? Един от тези бизнесмени стои на стола на кмета, включително физически – кметът стои на конферентната маса, в присъствието на двамата се викат общински служители и им се поставят задачи”, заяви Добрев.

Име на бизнесмен от тримата не бе споменато. Но един от тях бил близък до бизнесмена и бивш депутат от "Народен съюз" (ВМРО, ССД, ЗНС) Иван Стаматов, чието име от ГЕРБ свързваха с кмета Добри Беливанов (също от ГЕРБ), преди да оттеглят доверието си от него.

Последва ново питане от депутата от ГЕРБ:

"Г-жа Йончева служител ли е на определени служби в България и в чужбина? Изпълнява ли поръчка на български или чужди служби за дискредитирането ми заради енергийни проекти, които няма да се случат, ако аз съм председател на енергийната комисия в парламента?”

Добрев беше дошъл в студиото на бТВ с наръч от снимки и други листове. На част от кадрите по време на предизборната кампания за последните парламентарни избори Йончева е в кадър с мъж, който, по думите на депутата от ГЕРБ, бил „постоянен придружител” на социалистката.

„Знае ли г-жа Йончева, че този господин има присъда в Испания и, доколкото знам, е излежавал присъда за измами? Какво е вършил през предизборната кампания – за кой контингент е отговарял този господин?”, попита Добрев.

Избраникът от управляващата партия отговори на Йончева за твърденията, свързани с фирми, близки до семейството му, които печелят обществени поръчки и теглени кредити. 

„Вие като теглите кредит да правите бизнес, къде отивате – при приятел да ви даде пари или в банка, където имате познат”, попита той. 

Делян Добрев защити и братовчедка си Росица Гаргова, която работеше в общината допреди сагата "Кумгейт", довела и до оставка на депутата от парламента, която обаче бе отхвърлена и казусът е в Конституционния съд.

По думите на Добрев Гаргова е била отличена с награда за най-добър финансист от Националното сдружение на общините, а с избухването на скандала „Кумгейт” и изострянето на отношенията с кмета Добри Беливанов, всички кадри на ГЕРБ са напуснали Община Хасково. Съпругът й Гаргов има 1/3 участие във фирмата „Форуком”, която е дала кредит на бащата на бившия министър за изграждането на завод за пелети. Депутатът подчерта, че кредитът е с 8% лихва, всичко построено и цялото останало имущество са гаранция и на този етап родителите му не могат даже да покриват главницата по задължението.

Депутатът от ГЕРБ разказа и как той живее в София под наем, докато социалистката имала голям апартамент. Той отправи и намеци за връзки на Йончева със собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев - депутатката живеела в имения по време на кампанията за изборите, за които "Капитал" твърдяли, че са на банкера.

Делян Добрев има и трета версия за "фиксацията на Елена Йончева" по него - приятели му казвали, че тя го харесва, но той не отвърнал на чувствата й - с тази вметка завърши разговорът в студиото.