Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ситуацията на медийния пазар в България е надхвърлила всякакви приемливи граници, журналистиката е принизена в служба на една "мека диктатура" и служи като инструмент за влияние и обслужване на политически интереси. А инакомислещите медии са потискани от кръг, контролиран от една определена медийна група, живееща в симбиоза със силните на деня. В резултат страната ни е изпаднала до едно от последните места в класацията на "Репортери без граници" за свобода на словото. 

Около това се обединиха издателите на "Капитал", "Дневник", "Клуб Z", "Сега" и "Медиапул" - Теодор Захов и Иво Прокопиев, Огнян Донев, Сашо Дончев и Стояна Георгиева, които участваха в дискусия при представянето на "Бяла книга за свободата на медиите в България". Изданието е проект на Съюза на издателите, реализиран от журналисти и редактори от членуващите в съюза издания.

От ляво на дясно: Иво Прокопиев - издател на "Капитал" и "Дневник", Сашо Дончев - издател на "Сега", Полин Адес-Мевел, която ръководи бюрото на "Репортери без граници" на Балканите, Иван Бедров - зам. главен редактор на "Клуб Z", Теодор Захов - председател на Съюза на издателите в България, Валдо Лехари - председател на Европейската асоциация на издателите на вестници, Огнян Донев - издател на списание "Клуб Z" и сайта www.clubz.bg.

Теодор Захов, "Дневник", "Капитал", председател на Съюза на издателите в България:

Като "много тъжен документ" определи Захов Бялата книга.

"В България процесите толкова се усложниха, толкова е суфистицирана машината за натиск, че нещата, които сега говорим, изглеждат абсолютно невероятни навън", посочи той. И цитира класацията на "Репортери без граници", според която при българската журналистика има "пропадане" спрямо 2006 г. - от 36-о до 113-о през 2016 г. и 109-о през 2017 г. От 113-о към 109-о е резултат от влошаване в други държави, уточни Захов.

През 2006 г. със съюзяването на Делян Пеевски и Цветан Василев се образува медиен конгломерат. На практика се даде комфорт на властта срещу осигуряване на позиции и финансиране. Известна е и схемата "КТБ" и до какво доведе тя - до тотална концентрация и холдинг, финансиращ собствените си предприятия. Всички, които написаха за процеса, бяха атакувани. Регулаторът БНБ и КЗК бяха безучастни, посочи още Захов.

Проверките, които държавата приложи спрямо съсобственика на "Икономедиа" Прикопиев, са с цел да се намери нещо, за да се запуши устата на издателя Иво Прокопиев. Има подход към Огнян Донев и Сашо Дончев, допълни Захов.

"Когато си в обсега на тези институции, си виновен до доказване на противното. Всичко това доведе до изтеглянето на големите западни инвеститори. ВАЦ се изтегли от пазара. След което започна атаката към Донев - да продаде "24 часа" и "Труд". Е, това се случи. Днес Огнян Донев е тук с "Клуб Z", каза още той.

Захов припомни, че атаки има и срещу неудобните регионални медии - като "Зов нюз", чийто собственик бе заплашван с убийство. "Това са медии под натиск, защото са си позволили да разкрият местни схеми", каза Захов. Според него срещу редовите журналисти се осъществяват "атентати".

От ляво на дясно: Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Огнян Донев, Валдо Лехари (в гръб) и Теодор Захов.

Огнян Донев, "Клуб Z":

"Медиите не са моята област, професионалната ми сфера е друга и в нея нескромно смятам, че съм постигнал всичко, което може да се постигне. В същото време станах инвеститор и се докоснах и до медиите. Човек, като е успешен в една сфера, ако щете като корпоративно-социална отговорност, е длъжен да направи нещо за обществото", заяви и Огнян Донев.

"Смятам, способствал съм да се създадат условия на пълна свобода журналистите да упражняват своята професия по начин, който те считат за добър. За жалост в нашата родина това води до някои дефекти. Никой не допуска, че това е възможно. Има една забранена тема в моите медии - сферата, в която аз се занимавам. Моят принос не е свързан с компанията, която управлявам. Това е мое лично решение и лични финанси", допълни.

"Моето хоби е историята и съм убеден, че в средносрочен план този проблем няма да съществува. С моя принос искам това да се случи по-рано. Като икономист смятам, че добре образованото общество е предпоставка за икономическия растеж", завърши с оптимизъм Донев.

Сашо Дончев, в. "Сега":

"Между нас тримата, като се замисля, има само едно нещо общо, това е желанието да финансираме свободни медии, които да информират обществото по почтен, прозрачен начин. Приех да участвам в това представяне с готовност, защото познавам хората, които са участвали в написването на тази Бяла книга, и се доверявам на тяхната почтеност. Аз имам една наследствена болест, имам тежко наследствено заболяване - свободолюбие, не знам дали има медицински термин за него. Обичам и вярвам в свободата. Но не ми е достатъчно само аз да съм свободен. Не ми е приемливо да се посяга на достойнството, свободата и правата на други хора", каза Дончев.

И продължи:

"Спомням си как 1989 г. на площада плаках. Смятах, че е дошъл краят на тиранията, че бързо ще създадем нова България, която да служи на всички. Да, ама не. Финансирам свободна медия, защото искам да обслужа обществения интерес - обществото ежедневно да получава информация как тези, на които е делегирало управлението на държавата, се разпореждат с неговите права и пари.

Журналистите са приравнени на обикновените граждани по отношение на достъпа до информация. Уважаеми гости, помолете вашите политици, без ние да им бъдем съдници с кого се прегръщат, да направят нещо, за да осигурят на свободните медии нормалния достъп до информация при спазване на европейските и световните стандарти."

Стояна Георгиева - основател и главен редактор на Mediapool.

Стояна Георгиева, Mediapool:

"В България нещата са преминали отвъд всякакви приемливи граници. Много малка част от медиите могат да се нарекат медии. Огромна част не работят като медийни предприятия, а са откровен инструмент за влияние и обслужване на политически интереси", каза Георгиева.

И продължи: "Манипулации, фалшиви новини, алтернативни факти са понятия, с които напоследък живеем. Води се кампания от медиен кръг, контролиран от една медийна група, извършват се по много извратени прийоми - прийомите на КГБ. Общественото мнение е толкова увредено вече, че в България не би могъл да се проведе смислен разговор по която и да е тема. Държавата, обществото е нефункционално, защото нямаме свободни медии и върховенство на закона и затова не можем да проведем нито смислен политически разговор, нито друг. Информираният гражданин е основният елемент на гражданското общество. В България това е много трудно."

Иво Прокопиев, "Дневник", "Капитал":

"Всички си даваме сметка, че в България проблемът отдавна е надраснал проблема с фалшивите ниовини. Ние сме на етапа на тотално нефункциониране на политическия процес. На ръба сме на една "мека диктатура" (по Даниел Смилов), на напълно фалшифицирана демокрация. Това не е проблем само на издателите и медийната система, а на всички граждани. Всяко едно от тези права се сблъсква с модела на завладяване на държавата. Посланието ни днес е: медиите в свободното пространство ще удържат. Ще продължим да правим това, което правим", каза Прокопиев.

Проф. Ивайло Дичев - преподавател по културна антропология в Софийския университет, и Стефан Тафров - дипломат и политик.

В дискусията проф. Ивайло Дичев заяви, че журналистите би трябвало да се обединяват по теми, по които имат общи интереси.

"Да раздели изявата, колко съм интересен, колко съм оригинален от това кои мои права са нарушени", поясни Дичев.

Той изтъкна, че все повече навлиза безплатният тип информация, а хейтърите също са безкористни.

"Голяма част от дейците, които правят фалшиви новни в интернет, са просто граждани, които искат да бъдат интересни", каза Дичев.

И сподели идеята за учредяване на фонд за стипендии за млади журналисти.

Посланикът на Канада Кевин Хамилтън също взе участие в дискусията.
Издателите на "Прас-прес" (от ляво на дясно) Христо Комарницки, Чавдар Георгиев и Чавдар Николов.
Адвокат Александър Кашъмов - ръководител на правния екип на програма "Достъп до информация".

Теодор Захов обърна внимание на факта, че някаква част от съдебната система все пак работи. И изтъкна, че много оклеветени от медиите, които трудно могат да се нарекат медии, все пак са успели да осъдят клеветниците си.

"Да завършим оптимистично, положението е толкова зле, че оттук нататък може само да се подобрява", обобщи Иво Прокопиев.

Вижте пълния запис на дискусията при представянето на Бялата книга:

 

Коментари

kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Предоговарят картелните

Предоговарят картелните споразумения.

:) :) :)

"Иво Прокопиев, Огнян Донев, Сашо Дончев и Стояна Георгиева" - кой ги събра: Либералният Прокопиев и левият му, меко казано, баща; Либералният Донев и левият му, меко казано, бивш шеф; Сашо Дончев и левите му, меко казано, бивши колеги от Топенерджи; Либералната Стояна Георгиева и либералния и "десен" Командир. "Либерално дясно" няма. Дясното е винаги консервативно, много често хрисиянско.

Подкрепяме ви!

Сигурен съм, че знаете, че много хора стоим плътно зад вас!
kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Коментари от друга медия

Толкова много усилия и такива фермани, за да се каже нещо толкова просто - "Кръгът "Агнешки главички" иска Европейският съюз да свали правителството и главния прокурор"... По-кратко, господа, живеем в динамично време, никой няма време да чете пространни прокламации.
kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Мога да се обзаложа, че до

Мога да се обзаложа, че до довечера този пасквил ще има подкрепата на Асоциацията на "европейските" журналисти - разбирай прокопиевите. И не се чудете защо едни и същи хора създават по няколко организации със сходни цели - за да имитират масовост в обществената среда и така да я манипулират.
kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Предлагам в българския

Предлагам в българския тълковния речник срещу думата "репресия" да има и значение "плач на бивши"! А иначе по БИТ още тече дискусията. Една от гостенките каза нещо изумително точно, цитирам по памет: тук не става дума за медиен монопол, а за опасна близост на медии и политици, която руши медийната среда! Това е Светата истина! Днешната корпоративно-медийно-терапевтична изповедалня показва едно - какво се случва когато си бил близък с властта, гребейки с шепи и какво става когато те вече не си. Не може да се говори, че тези хора са репресирани. Не, не са! Те се чувстват така, защото вече не са монополисти в контрола над страховете и заблудите на хората, защото загубиха влияние, защото имат конкуренция и тя ги води към фалит! А това, дето Сашо Дончев бил неизлечимо болен от свободолюбие, не подлежи на коментар, но докато го слушах си дадох сметка, че свобода имало и на входа, и на изхода!...........П.П. "Независимите медии са възможни само ако медийните компании са икономически независими". Чия е тази фраза? На лидер на ИДИЛ? На ал Кайда? Това е параграф 22 - имаш бизнес, имаш медия. Никой не смее да ти провери бизнеса, защото ще го удариш чрез медиите си, а ако някой смята, че медиите ти са пропагандни, ще го обвиниш, че ти съсипва бизнеса! Присъстващите на тази среща издатели са хората, заради които България е на 109-то място по "свобода на словото". А свободата на словото се мери по критерии, които се пазят в тайна като рецептата на Кока Кола. И пак, и отново "кой ще ни даде пари" кънти над прекрасната ни Родина. Е, няма кой, няма да е и Кой! Ако някой иска България да стане на 50-то място по свобода на словото да започне от Дончев, Донев и Прокопиев. Свободата на словото те я плениха и е време да я пуснат! На срещата водях Севда Шишманова! Basta!

Катеринке...

да не би да има нов 6 месечен договор докато изтече ПреЦедателството....ще захлебиш отново май....п.с....словореда е по П.Блъсков-алфата и омегата на свободното слово.-:)))))))))
kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Дали не е време на

Дали не е време на предстоящото председателство да се повдигне въпросът - КОЙ ЩЕ ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ОТ ПРОИЗВОЛА И ТЕРОРА НА ПЛАТЕНИТЕ ОЛИГАРХИЧНИ МЕДИИ, които от години играят ролята не на "четвърта", а на ПЪРВА власт - неизбирани от никого, неконтролирани от никого, тези невписани в Конституцията задкулисни играчи от години играят мръсната игра на своите собственици, свалят правителства, манипулират избори, съсипват съдби и репутации, мародерстват цялото българско общество, а в същото време няма кой да ни защити от тях - след като прокуратура и съд са заклеймявани, когато си вършат работата! И аз питам - КОЙ ЩЕ НИ ЗАЩИТИ ОТ МЕДИИТЕ?

Подкрепям с всичко възможно

Време беше да се обедините, приветствам инициативата с 2 ръце, само за жалост не видях представителите на Биволъ, надявам се да са били поне поканени

измамници

Как реват за свобода на словото хора като Прокопи.... Фен съм на Капитал от 1993 г! Обонирал съм се, купувал съм го след като скапаха абонамента.... а днес всеки месец банват поне един от трите ми профила в Икономедия!!! Тези ще говорят за свобода на словото, а запушват моите писания съдържащи истина и факти, но неудобни и неуспоредни на Прокоповата партийна линия! Влезте във статиите и форумите на Икономедия, 1/3 от постовете изтрити, редовните форумци редовно липсват за поне 1 месец, баннати от модератори.... И този боклук ще реве за свобода на словото! Ужас.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.