"Днес, 8.01.2018 г., в района на Малко Търново - паднала ограда. Налага се да документирам събитието с днешни вестници, за да удостоверя достоверността му. Преградното съоръжение е не само неефективно, но продължава да пропада. Напомням, че съоръжението не е построено според заданието на МВР от 14.01.2015.

Така започва дълга бележка от депутатката от БСП Елена Йончева във фейсбук. Тя е съпроводена от две снимки, на които се вижда Йончева с два различни днешни всекидневника в ръка на фона на пропадането на оградата по границата с Турция.

Депутатката, която направи и филм по темата, припомня, че на 20.11.2015 г. главна дирекция "Гранична полиция" дава правото на областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас да променят проекта за ограда. И твърди, че това е направено "с една единствена цел - корупция". Според Йончева строежът на съоръжението, заедно с прилежащия обслужващ път, е струвало около 1 млн. лева на линеен километър. Тя пак се позовава на доклад на Главния инспекторат на МС от април 2017 г., в който са констатирани нарушения.

"В доклада се казва, че даденото указание на "Гранична полиция" не кореспондира с утвърденото от министъра на вътрешните работи задание за проектирането на съоръжението, по което областните управители вече са сключили договори за изграждането на съоръжението и обслужващия път".

Заради позоваването на тези данни вицепремиерът Валери Симеонов първия път обвини депутатката от левицата, че издава класифицирана информация. Тя на свой ред му отговори, че данните, на които се позовава, са публични.

До момента все още няма реакция на публикацията на Йончева от днес.