Собствениците на "Юлен" АД са сменили кипърския гражданин Георгиу с офшорна фирма от Британските Вирджински острови, става ясно от факсимиле на препис-извлечение от книгата на акционерите, разпространено във Facebook от природозащитника Димитър Събев.

Съгласно документа, "Юлен" АД, чието седалище и адрес на управление е Банско, ул. "Пирин" 94, се притежава от офшорка, регистрирана вече не в Кипър, както беше известно, а на Британските Вирджински острови. А община Банско е акционер в "Юлен" АД с дял от 12 на сто.

Офшорното дружество "Т.А.К. сървисис лимитид" държи 87.83% от фирмата, свързвана с банкера и председател на Българска федерация ски Цеко Минев. Съгласно закона за офшорките, предложен от Делян Пеевски и Йордан Цонев, забранено е на общински и държавни фирми да сключват договори с офшорки, освен ако компанията не разкрие кои са истинските й собственици.

 

В интервю по Нова телевизия днес директорът на концесионера в Национален парк Пирин заяви, че кипърският гражданин Георгиус Георгиу, известен от разкрития на сайта "Биволъ", е само номинален собственик на "Юлен", но всички компетентни държавни институции знаят кой е реалният собственик.

"Това дружество е единственото, което е получило право на управление и строителство в изключителна държавна собственост - Национален парк Пирин и смятаме, че българското общество трябва да знае кой е нейният истински собственик", се казва в писмо, изпратено до парламента, президента и премиера от коалиция "За да остане природа в България" и подписано от Тома Белев, управител на "Асоциацията на парковете в България". 

"Също така, решението за промяна на плана за управление всява разединение в обществото и смятаме за правилно да се знае чии интереси стоят зад това решение. Ние като организации в обществена полза не приемаме политиката на разединение и прoтивопоставяне на гражданите, защото това е вредно за всяко общество". 

Неправителствените организации настояват българските институции да кажат кой е реалният собственик на концесионера в Национален парк "Пирин".