Адвокатите на американския предизент Доналд Тръмп обвиниха бившия главен стратег на Белия дом Стив Банън, че е нарушил споразумение за конфиденциалност с разкритията си в книга и го заплашиха с дело. Банън е дал интервю за бившия колумнист в "Гардиън" Майкъл Улф, в което разкрива подробности за предизборната кампания и първите дни от мандата на Тръмп. Адвокатите на Тръмп поискаха книгата да не излиза на пазара.

Юристите на Тръмп са изпратили писмо до Банън, с което го "съветват" да се въздържа от подобни коментари и заплашват със съдебни дела.

"Господин Тръмп си запазва правото да започне правни действия срещу Вас", пише в писмото до Банън. "Ако това се случи, той ще използва всички възможни средства и ще търси всички законни и справедливи компенсации, включително парични обезщетения в максималния предвиден от закона размер."

Според говорителката на Белия дом Сара Сандърс "95% от интервютата в книгата" на Улф са направени по молба на бившия главен стратег.

Книгата "Огън и ярост: Белият дом на Тръмп отвътре" на бившия коментатор на "Гардиън" Майкъл Улф, която излиза на пазара следващия вторник, описва любопитни задкулисни ситуации. Книгата е написана въз основа на над 200 интервюта с Тръмп, с висши представители на Белия дом и други лица. 

В нея Стив Банън нарича "непатриотична" и "изменническа" срещата от юни 2016 г. на група руснаци със сина на Доналд Тръмп и с водещи представители на предизборната кампания на баща му, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА. Банън твърди, че разследването за евентуален сговор между хора от кампанията на Тръмп и Русия ще се фокусира върху прането на пари.

Той изразява изумление от срещата, състояла се в "Тръмп тауър" в Ню Йорк. На нея е присъствала руската адвокатка Наталия Веселницкая, за която се твърди, че е предлагала компрометиращи сведения за кандидат-президента на Демократическата партия Хилъри Клинтън. В срещата са участвали и зетят на Тръмп Джаред Къшнър и шефът на предизборния щаб Пол Манафорт - първият обвиняем по разследването за руската намеса в американските избори.

"Три от най-важните момчета от кампанията на Тръмп решиха, че е добра идея да се срещнат с чужди представители в "Тръмп тауър", в конферентната зала на 25-ия етаж, без присъствието на адвокати. Те нямаха никакви адвокати там", казва Банън, цитиран от Улф. "Дори ако си мислите, че това не е предателство, че това не е антипатриотично или не е глупост, а аз мисля, че става дума точно за това, вие трябваше да повикате веднага ФБР."

Доналд Тръмп заяви, че Банън е загубил разсъдъка си.

"Стив Банън няма нищо общо с мен или с моето президентство. Когато той бе уволнен, той не само изгуби работата си, той изгуби разсъдъка си. Стив не представлява моята електорална база. Той мисли само за себе си и за своя интерес", се казва в остро изявление на Тръмп.

Стив Банън бе ръководител на кампанията на Тръмп в месеците преди неговото избиране за президент. Той обаче зае този пост след срещата, която коментира в книгата. Когато Тръмп стана президент на САЩ, Банън стана главен стратег на Белия дом - пост, от който бе уволнен през август.

Какво още се твърди в книгата?

Книгата обаче съдържа и други неочаквани разкрития, като това, че никой от кампанията на Тръмп не е очаквал той да спечели президентските избори, а самият Тръмп, както и повечето хора в щаба му, гледал на участието в надпреварата като на трамплин за кариера в телевизията или политиката, предава БТА.

Според Улф настоящата първа дама Мелания Тръмп била ужасена от перспективата за победа на съпруга си. Когато в нощта след изборите станало ясно, че Тръмп всъщност печели пред Клинтън и отива в Белия дом, Мелания избухнала в сълзи и то не от радост. Директорът по комуникациите на първата дама отхвърли тези твърдения и каза, че книгата трябвало да се продава на щанда за преоценена фантастика.

Според Улф дъщерята на президента Иванка Тръмп и зет му Джаред Къшнър са сключили сделка кой от тях един ден да се кандидатира за президент. Иванка хранела надежди първата жена президент на САЩ да е не Хилари Клинтън, а тя.