Първият обвиняем по делото за руската намеса в президентските избори в САЩ заведе дело срещу специалния прокурор Робърт Мълър. Бившият шеф на предизборния щаб на президента Доналд Тръмп Пол Манафорт оспорва правомощията на Мълър и твърди, че американското правосъдно министерство е нарушило закона, като го е назначило.

Делото е заведено в съда във Вашингтон, където се гледат делата срещу Манафорт и неговия съдружник Рик Гейтс. Те са обвинени в заговор срещу Съединените щати, пране на пари, укриване на средства в чуждестранни банки, отказ от регистрация като "чуждестранен агент", фалшиви показания по закона за регистрация на чуждестранните агенти и лъжесвидетелство. Обвинителните актове са подписани лично от специания прокурор Робърт Мълър.

Робърт Мълър

Разкритията за престъпленията на Манафорт и съдружника му са направени по време на разследването за руска намеса в американските президентски избори, но се отнасят за по-ранен период. Те са лобирали за бившия украински президент Виктор Янукович и партията му, без да се регистрират, като за това са получили много пари, укривани в офшорни зони.

Според адвокатите на Манафорт Мълър е превишил пълномощията си, като ги е обвинил, защото престъпленията им нямат общо с руската намеса в президентските избори. Заместник главният прокурор Род Росънстийн, който е разрешил на специалния прокурор да разследва всякакви престъпления, които излязат наяве по време на разследването на руската връзка, също е превишил правомощията си. И двамата са нарушили правилата за работа на специалния прокурор, твърдят още адвокатите на Манафорт.

Призиви за прекратяване на разследването отправиха и някои републиканци със същия аргумент, а президентът Доналд Тръмп отрича изобщо да е имало руска намеса в изборите.