Двама руски военнослужещи са убити при минометна атака срещу военновъздушна база в Сирия, съобщи днес Министерството на отбраната в Москва.

Нападението било извършено с настъпването на мрака вечерта на 31 декември 2017 г. Това станало в "Хмеймим" - главната руска база на ВВС в арабската република.

По-рано в. "Комерсант" съобщи, че ислямисти в Сирия унищожили 7 руски самолета при нападение срещу "Хмеймим" часове преди настъпването на новата 2018 г. Над 10 военнослужещи може да са били ранени, твърди изданието, като се позовава на два военно-дипломатически източника. Според тях са унищожени 4 бомбардировача Су-24, 2 изтребителя Су-35С, един транспортен самолет Ан-72. Минометен снаряд улучил склад за боеприпаси, който се взривил и бил унищожен. Това е най-голямата загуба на бойна техника за Русия от началото на военната кампания в Сирия на 30 септември 2015 г.

Министерството на отбраната реагира часове по-късно с новината за двамата убити военнослужещи. От военното ведомство обаче нарекоха фалшивата новина за унищожените самолети.

Но вечерта военният кореспондент Роман Сапонков пусна в профила си в социалната мрежа "В контакте" няколко снимки на повреден бомбардировач "Су-24М".

Вчера от министерството съобщиха с тридневно закъснение за друг инцидент, станал също в навечерието на Нова година. На 31 декември 2017 г. се разбил руски военен хеликоптер Ми-24, като при инцидента са загинали и двамата членове на екипажа.

По изчисления на медиите от началото на военната кампания на Кремъл в Сирия са загинали повече от 60 руски военнослужещи. Министерството на отбраната обаче до този момент потвърждава само за близо 40 смъртни случая.

"Комерсант" прави две заключения от атаката в "Хмеймим", за която съобщава. Първото е, че сега обявеното на 1 декември 2017 г. от президента Владимир Путин изтегляне на руски самолети и военна техника ще бъде спряно и част от авиацията ще бъде върната. Второто е, че ако базата е била обстрелвана от бойци, които Русия счита за подкрепяни от САЩ, това ще доведе до сериозно изясняване на отношенията.

Руски удари взели 18 жертви

Най-малко 23-ма цивилни са убити вчера в обсадения анклав Източна Гута, близо до Дамаск. Повечето са загинали при руски въздушни удари, се казва в съобщение на Сирийския център за наблюдение на правата на човека, цитиран от АФП.

Според организацията 18 цивилни са убити при руски удари по град Мисраба. Останалите са загинали при обстрел от сирийските правителствени сили по други два града.

Сред жертвите има три деца, 11 жени и един доброволец от работещата в бунтовнически райони организация "Белите каски". Има и десетки ранени.