Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ДНК тест ще разреши спора къде е убит и погребан войводата Хаджи Димитър. През 2018 г. ще бъде направен нов опит да се установи точно лобното му място, съобщи БТА, като се позова на д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк музей "Шипка - Бузлуджа". Спорът има история от около 150 години, а хипотезите не са една или две.

Според издадения календар на Христо Ботев за 1875 г. за кончината на Хаджи Димитър е посочена датата 5 август. Официалната историческа версия ни насочва към Хайдушка поляна под връх Бузлуджа, където на 18/30 юли е разбита и унищожени четата на воеводата. Два дни по-късно телата на убитите са опети от казанлъшки свещеник и погребани на това място, където днес се издига мемориал.

Д-р Ангелов смята, че най-добре ще бъде да се направи ДНК тест на потомците на сестрите на Хаджи Димитър - Щилиана, Бойка и Ангела.За теста ще бъдат поканена д-р Нина Костова и нейните дъщери, които също са преки потомки на сливенския воевода. Изследваният материл ще бъде сравнен с този от костите, погребани под паметника.

Отварянето на паметника ще стане при подходящи условия, най-рано през пролетта. Кости на воеводата има съхранени и в сливенския музей. След като бъдат установени потомците, ще бъде отворен и паметникът, и направено изследването, което има висока историческа стойност.

Целта е да се проверят твърденията, че Хаджи Димитър е ранен на Бузлуджа и пренесен от своите четници в село Свежен край връх Кадрафил, както разказва семейна легенда.

Тази година се навършват 150 години от сражението на четата на Хаджи Димитър с османските войски и спорът за лобното място отново излиза на дневен ред. В четата участват над 120 души, набрани, по думите на директора на музея, от "цялото българско етническо землище" - от днешна Македония, Родопите, Тракия, Мизия, Добруджа. Загиналите в битката от 1868 г. са погребани от местното българско население от тогавашните села Енина и Крън.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.