Шведската Spotify може да плати 1, 6 милиарда долара обезщетение заради нарушаване на авторски права, съобщава Hollywood Reporter.

Делото е заведено от фирмата Wixen Music Publishing Inc, която държи правата върху песни на Том Пети, Нийл Янг и The Doors. Според внесената във федералния съд в Калифорния жалба платформата за музикален стрийминг Spotify е използвала техни песни без лиценз.

Преди Spotify да постигне световния си успех, компанията е сключила договори със звукозаписни компании, но не се е споразумяла с представителите на изпълнителите, се твърди в жалбата на Wixen Music.

"Spotify е изградил бизнес за миларди долари на гърбовете на композитори и изпълнители, чиято музика Spotify използва, в много случаи без да придобие необходимите лицензи."

Wixen Music притежава правата върху песни като “Free Fallin” на Том Пети, “Light My Fire” на The Doors и музиката на Стиви Никс. Компанията иска възстановяване на щети в размер на 1.6 милиарда долара.

През май шведската компания се споразумя по друго подобно дело да плати 43 милиона долара обезщетение за използването на песни без лицензи. Стойността на компанията се оценява на 19 милиарда долара и отбелязва значителен ръст в приходите през последните месеци.

Spotify е цифрова музикална стрийминг услуга, която дава достъп до милиони песни, подкасти и видео клипове на музиканти от цял ​​свят. Съдържанието може да се използва безплатно или чрез символичен абонамент, който дава по-широк достъп на потребителите до музика и функции.