За първи път тази година Националната агенция по приходите (НАП) пусна данъчна декларация за умрели. Формулярът, в който трябва да се декларират приходите и задълженията на покойника от неговите роднини, може да се намери на сайта на НАП. В декларацията се попълват доходите на починалия до датата на смъртта му.

В тази данъчна кампания за първи път гражданите може да ползват 1% отстъпка от данъците до 500 лева, ако 80% от доходите им от заплати са похарчени по банков път. За целта е необходима само декларация, не и банкови извлечения.

Декларации подават хората, които получават доходи от хонорари и наеми, както и тези, които искат да ползват данъчни облекчения. 

За да се ползва 5% отстъпка, задълженията към хазната трябва да се платят до 31 януари. Това, което родителите, ползващи данъчни облекчения, трябва да знаят, е, че ако имат дори 1–2 лева стари задължения, губят цялата си отстъпка. Крайният срок за деклариране и издължаване към държавата изтича на 30 април.

От днес и софиянци могат да плащат годишния си данък за моторни превозни средства в някой от 22-та районни отдела на дирекция "Общински приходи", съобщиха от Столична община. Всички каси на данъчните служби разполагат с ПОС терминали.

Онлайн плащания на данък МПС през електронната страница на Столична община могат да се правят още от 1 януари. Задълженията могат да бъдат внесени и през банка или друга финансова институция.

Срокът за ползване на 5% отстъпка от данъка е 30 април 2018 г., ако собствениците на МПС платят дължимата сума наведнъж. Ако изберат плащане на вноски, сроковете са: 30.06.2018 г. – първа вноска и 31.10.2018 г. – втора вноска.

През интернет страницата на Столична община могат да се правят и справки.

Кампанията по плащане на местния данък недвижими имоти и такса смет ще започне в първите дни на февруари.