18% от българите очакват очакват 2018-а да бъде година на икономически подем, а 26% - на икономически трудности. 

Това показва 41-вото световно изследване „Край на годината“ на водещата асоциация „Галъп интернешънъл“, предаде БГНЕС.

Нетната стойност у нас е -8, което е близо 3 пъти по-оптимистичен резултат спрямо края на 2016 г. България по-скоро е в положителната страна на скалата спрямо световните и европейските тенденции.

Очаквано най-голям остава делът на тези, които не очакват промени. Той е 38%.

По-общите очаквания на българите за предстоящата 2018 г. пък са с дялове 25% оптимисти, 22% песимисти, 35% неутрални и 19% затрудняващи са да отговорят. С нетна стойност (оптимисти минус песимисти) от +3 България преминава в позитивната част на „класацията”, но и далеч от крайности в положителна или негативна посока.

По отношение на личното щастие през отминаващата година, страната ни отново е на последните места и в света. Тя показва стойности, близки до тези на страните от Европа, с 45% определящи се като щастливи, 10% като нещастни, 46% оставащи в средата, а останалите се затрудняват да отговорят. Така нетната стойност (дялове на щастливите минус дялове на нещастните) за България е +35, което е с два пункта по-високо спрямо края на 2016 г.

Общата тенденция за България е за нарастване на дела на позитивно отговарящите в сравнение с края на 2016 г. България е в съзвучие с държавите от Източна Европа и е в „златната среда“ сред държавите от Балканите, като на техния фон даже може да се приеме, като страна, споделяща повече оптимизъм.

Песимизмът победи оптимизма

От тазгодишното изследване на "Галъп интернешънъл" става ясно, че икономическият песимизъм по света най-накрая е победил, а оптимизмът намалява в последните години.

28 на сто от населението е оптимистично настроено за икономическото развитие през 2018 г., но икономическият песимизъм е 30 на сто, т.е. с 2 пункта по-висок от оптимизма. Нетният оптимизъм, т.е. дяловете на тези, които казват, че следващата година ще е икономически по-добра минус дяловете на тези, които казват, че следващата година ще е икономически по-лоша, е -2 и показва тенденция на понижаване в няколко поредни издания на изследването: от +23 в края на 2015 г. и +20 в края на 2016 до -2 в края на тази година.

За втора поредна година европейските граждани сериозно се притесняват за просперитета си през следващата година (-16 нетен резултат). Предизвикателствата пред бъдещето на ЕС и на Европа като цяло продължиха през 2017 г. и създадоха несигурност, въпреки възникналите признаци на възстановяване в Европа.

За първи път икономическият песимизъм в ЕС достига до нивата на песимизъм в Русия. И на двете места нетната стойност е – 16. Мнозинството от руснаците (49% - най-високият в проучвания свят дял) очакват 2018 да бъде като 2017 г. в страната им. Американското обществено мнение пък е дълбоко разделено в икономическите си очаквания за следващата година.

Най-големи песимисти пък са в Италия (нетна стойност -50), Гърция (нетна стойност -42). Турция е много близо до тях - с нетна стойност -40).

Нигерия (+59), следвана от Виетнам (+55 нетна стойност), са от другата страна. Тези две страни са най-оптимистично настроени за следващата година. Ясни мнозинства в Индия и Източна Азия очакват дори по-успешна година от сегашната, базирана на впечатляващото представяне на тези региони през 2017 г., докато Западна Азия е доста притеснена.

Надежда на планетата Земя… но по-ниска

39% от изследваното население по света смята, че 2018 г. ще бъде като цяло по-добра от 2017 г., което е с 13 пункта по-ниско в сравнение с предишната година.

23% очакват по-лоша година. 32% смятат, че 2018 ще бъде същата като 2017 г., а други 6% не знаят.

Нетният резултат е +16 (39% минус 23%). Той е повече от два пъти по-нисък в сравнение с +37 миналата година.

Въпреки че цялостните положителни очаквания за поредна година са повече от отрицателните, броят на оптимистите явно намалява в целия свят. Намаляването показва масовата загриженост и притеснения, докато светът се превръща в по-тревожно и по-малко предвидимо място през последната година.

В сравнение с руснаците много повече американски граждани са оптимисти, но пък в САЩ има и повече песимисти, отколкото в Русия. Като цяло и по този показател Русия в по-голяма степен очаква идващата година да не е нито по-добра, нито по-лоша, а същата, докато американското общество показва повече поляризация на мненията.

Индонезия (+66 нетен резултат) води по оптимизъм тази година, а Южна Азия (+51) е най-оптимистичният регион в света.

Европа е в противоположна посока с нетен резултат 0 в страните извън ЕС и само +5 в Евросъюза.

Надеждата изглежда запазена за бързо развиващите се страни, отколкото за по-развитите. Ниските доходи очевидно се съчетават добре с надеждата, тъй като има перспективи за растеж.

Например общият оптимизъм в Бангладеш, Индия, Виетнам и т.н. достига до около +50 нетни стойности, но Гърция е на -30, а Италия - на -41. Очевидно е, че се е случила още една лоша за Запада и добра за Изтока година.

По-малко щастлив свят през 2017 г.

Близо две трети (59%) от света декларират, че се чувстват лично щастливи. Това е с около 10 процентни пункта по-ниско, отколкото измереното щастие в края на 2016 г. - днешният свят споделя +49 нетна стойност на щастието, сравнено с +59 миналата година.

В изследваните 55 държави 8% заявяват, че не са щастливи - почти същите, като 9% в края на 2016 г. и 10% в края на 2015 г.

Изминалата година беше трудна, с несигурност и тероризъм, което най-вероятно е повлияло на много човешки съдби. Независимо от това обаче по-голяма част от изследваните страни все пак продължават да декларират, че са щастливи, макар и по-малко.

Южна Америка, изглежда, е най-щастливият континент в света (нетна оценка от +66 в този регион). Фиджи пък е най-щастливата страна (+92). Колумбия с нетна оценка от +86 е точно след Фиджи.

Иран и Ирак са в дъното с +5 и +7.

Нетният резултат в САЩ и Русия относно щастието е равен (+50).