Франкофонията отново разцъфтява в България. Поне по отношение на оценките, които българите дават на президента Еманюел Макрон. Популярността му вероятно се дължи и на лятното му посещение у нас заедно със съпругата му Брижит, което беше широко отразено и детайлно обсъждано. После покани българския президент Румен Радев и даже щедро му позволи да покара френския изтребител "Рафал".

Макрон е най-харесваният държавен лидер на световна сила след папа Франциск от българите. Това сочат данните от международно сравнително изследване на "Галъп интърнешънъл" в 55 държави по света.

А ето как изглеждат нагласите в България. По-голямата част от българите имат положително отношение към папа Франциск (57%) срещу само 5%, които имат негативно мнение за него. Нетната стойност на България по въпроса е +52 (57%, - 5%), което нарежда страната ни в топ 20 по този показател. Българите са сред анкетираните нации, които харесват най-много папата.

У нас положителното отношение към Макрон е по-силно отколкото средното за анкетираните страни. В България се забелязва почти удвояване на позитивните оценки към новоизбрания френски президент, чийто рейтинг е стабилните +43 нетна стойност, спрямо предшественика му Франсоа Оланд - който е имал добър, но по-скромен резултат от +25. Така в сърцата на българите Франция в лицето на Макрон изпреварва Германия, представена от Ангела Меркел (която заема второто място в изследването в 55-те държави). Спрямо 2015 г., откогато е предишното сравнително изследване, популярността на германската канцлерка сред българите е намаляла и то почти три пъти, сочат данните.

Макрон успява - като много по-малко противоречив и спорен образ, дори и за българското общество, да измести руския президент Владимир Путин. Отношението към господаря на Кремъл (+25) е по-позитивно от това към американския му колега Доналд Тръмп. Оценките за американския лидер у нас са силно негативни, като той се ползва с -23 пункта неодобрение. Тръмпоманията може и да завладява Израел, но поне в отношението към Тръмп България е в синхрон с останалите държави членки на ЕС. (Същото не може да се каже за оценката към Путин. Преди нас в харесването на руския лидер от страните членки на ЕС са само Гърция и Румъния).

Големият негативизъм обаче българите са запазили за някого, който се намира по- близо до нас. И това е турският президент Реджеп Ердоган. Той получава най-негативните оценки, които го поставят на последно място от тестваните световни лидери с -53 пункта. 65 на сто от българите имат негативно отношение към него, само 12 на сто го харесват.

Общо 53 769 души са интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (23 страни; 24235 души), по телефон (13 страни; 11656 души) или онлайн (19 страни; 17878 души). Теренната работа в различните страни е проведена от октомври 2017 г. до декември 2017 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал - 95%.