СИМОНА РУСЕВА

Австрийски пилот любител хвърли в ужас летищните власти в Клагенфурт, столица на федерална провинция Каринтия, съобщават виенските медии.

28-годишният машинен механик, чието име поради психичните му отклонения и течащо следствие не се съобщава, навлязъл в контролираното небе над летището на Клагенфурт. От австрийската служба за контрол на въздушното движение “Астро Контрол” напразно правили опити да установят радиовръзка с пилота нарушител. 

“В контролираното въздушно пространство самолети могат да навлизат само с предварително дадено разрешение. В противен случай има голяма опасност от колизия с излитащи или кацащи самолети. Този самолет обаче не беше регистриран при нас. Нашите диспечери подаваха радиосигнали до пилота на всички възможни честоти, но той не реагира”, цитиран е говорителят на аеропорта в Клагенфурт Маркус Поанка.

По щастлива случайност в момента на нарушението не е имало излитания и кацания и така е била избегната катастрофа с непредвидими последици.

След като нямало никаква реакция на пилота самоубиец, от кулата се свързали с Отмар Карнер, пилот на случайно прелитащия в района полицейски хеликоптер “Либеле”. Той се прибирал от акция.

В този момент самолетът нарушител завил на север и силно снишил височината на полета – на 10-15 метра, което е грубо погазване на летателните правила. На това място минималната височина за летене с любителски самолет е 150 м.
Пилотът на полицейския вертолет Карнер бил помолен да окаже помощ.

Отмар Карнер преследвал нарушителя с полицейски хеликоптер.

Ето какво разказва той: “Бях по спусната от МВР задача в района на градския плаж на Клагенфурт и вече се връщах към базата. С мен се свързаха от контролната кула на летището с молба за помощ. Дадоха ми координатите – малък самолет лети на север към зала “Мария”. Набрах височина и след 5 минути видях любителския самолет. Той закръжа пред вертолета. Имах впечатлението, че пилотът не възприема, че пред него е полицейски хеликоптер, и продължи полета си по посока на Алтхофен и то на недопустимо ниска височина. Настигнах го и минах от дясната му страна, но пилотът все още като че ли не виждаше вертолета. Той имаше стъклен поглед, взорът му се рееше някъде напред. Не реагира и на радиоконтакт.”
Няколко минути по-късно Карнер вижда, как мъжът се насочва към Фризах с явната цел да се приземи на пистата.
“Тогава обърнах назад и уведомих кулата, че пилотът се приземява. Подадох отличителните знаци на машината, уведомих и полицията във Фризах”, обяснява действията си Карнер.

Точно там 28-годишният мъж се приземява, чакат го униформени.

“Мъжът беше дезориентиран. Заради състоянието му го отведохме в близката болница. След преглед пациентът бе откаран в психиатрията в Клагенфурт”, разказва инспектор Херман Кракснер.

От спортния летателен клуб, където членува и младият мъж, са в покруса и недоумение. Колегите му го описват като спокоен, благонадежден, мил човек и опитен пилот. Никой не е подозирал психически отклонения.

“Като член на клуба той, естествено, има ключ от хангара”, споделя председателят на клуба Филип Лезиак, но допълва: “Той обаче няма право сам да стартира. Според правилника ни на пистата трябва да има поне още един човек, който да наблюдава старта.”