Лоши са условията за туризъм във високите части на планините. Това съобщиха за "Фокус от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК.

На връх Ботев е минус 7 градуса и духа ураганен вятър над 120 км/ч. Образувала се е мъгла. От ПСС препоръчват хората да останат в горския пояс.

Има условия за ски на Пампорово, Боровец и Банско. Лифтовете работят на Пампорово и Мечи чал. Няма регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие. Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет. Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

В 10 области е обявен жълт код за силен вятър. Това сe съобщава на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище и Разград. От НИМХ предупреждават ще времето ще бъде ветровито със скорост 15-20 м/сек. и пориви, достигащи до 24 м/сек. При тази степен на опасност хората трябва да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети. По тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито.